Потрошиха търговски павилиони в подножието на Перперикон

Изображение 1 от 2

    Петте от общо шестте сергии в подножието на Перперикон осъмнаха разбити тази сутрин.

    „Лошото е, че ние по този начин се изагаме пред света. В момента е най-наситения период на посещения на Перперикон – месец август. Само вчера сигурно са минали повече от 1000 човека, буквално горе е като митинг“, посочи проф. Николай Овчаров, който в момента извършва археологичски проучвания на древния град.

    Наемателите на павилионите твърдят, че и преди е имало вандалски актове, но това са били основно палежи с конкурентна цел. Предположенията им са, че сергиите са потрошени от автомобил.

    „Най-вероятно това е шофьор, който е бил под въздействието на алкохол или наркотици, защото скоростта, с която са ударени масите, по мои сметки е около 60-70км. Той се е забил в двете помещения, от там наляво и надясно е взел да мърда за да излезе и е избутал и потрошил сергиите“, са предположенията на Вилян Колев, чийто павилион е сред потрошените.

    Всички са категорични, че обект с национално значение като Перперикон трябва да има денонощна охрана и видеонаблюдение.

    „Задължително трябва да има камери. Трябва обаче да сложат и електронна бариера, защото като се отвори посетителския център, вътре ще има неща за милиони евра“, посочи още Колев.

    В действителност вече са заложени камери и охрана в проекта за посетителския център, чието строителство ще приключи след около месец.

    По думите на проф.Николай Овчаров  е нужно и държавата да бъде по-отговорна към опазването на подобни обекти от национално значение.

    „ Държавата буквално е абдикирала от културно-историческия туризъм през последните две години, казвам го най-отговорно и откровено“.

    От полицията съобщават, че сигналът за изпочупените в подножието на античното светилище е подаден тази сутрин в 7,40 часа на единния

    европейски номер 112.  На мястото е изпратена дежурна оперативна група от РУ-Кърджали и разследващ полицай за извършване на оглед.

    Установено е, че са били нанесени поражения на навес и маси, на които търговци предлагат сувенири.  Образувано е досъдебно производство по

    чл.216, ал.1 от Наказателния кодекс за повреда и унищожаване на чуждо имущество.  Сектор „Криминална полиция“ в РУ-Кърджали издирва

    извършителя на деянието и автомобил, за който има данни, че е участвал в произшествието. Разследването е под наблюдението на Районна

    прокуратура-Кърджали.

    Мария Милчева

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини