Зехтинът - враг на деменцията

Редовната консумация на зехтин има редица ползи за здравето ни и неслучайно той е важна част от така популярната в последните години средиземноморска диета. А ново изследване показва още един голям плюс на маслиновото масло, този път за функционирането на мозъка.

Според д-р Ан-Джули Тесие, регистриран диетолог и изследовател в областта на храненето в Харвардския университет, ако всеки ден приемаме зехтин, това може да ни предпази от развитието на деменция. Хората, които консумират половин супена лъжица зехтин дневно, имат 28% намален риск от смърт от деменция в сравнение с хората, които не използват зехтин.

Изводът е направен на базата на 28-годишен анализ на здравословното състояние на над 60 хиляди жени и над 30 хиляди мъже. Извежда се и препоръката маргаринът и майонезата да се заместят с маслиново масло, за да се извлекат повече ползи от храната. А като основа на изследването се използва фактът, че зехтинът е основен източник на мазнини в средиземноморската диета.

В своето изследване диетологът установява, че връзката между консумацията на зехтин и по-ниския риск от смърт от деменция продължава да е на лице независимо от качеството на хранителния режим. Така и става ясно, че тайната е именно в него. 

Важната полза от маслиновото масло се дължи на богатото съдържание на мононенаситени мастни киселини, които стимулират неврогенезата. А витамин Е и полифенолите имат антиоксидантно действие, важно за изчистването на мозъчните плаки. Други съединения в състава като олеокантал и олеуропеин също се считат за полезни.

Тези изводи са в подкрепа на други от предишни изследвания, които също откриват, че редовната консумация на зехтин защитава мозъка, подобрява паметта и намалява биомаркерите на болестта на Алцхаймер. При тях като основно вещество с големи ползи се извежда олеиновата киселина.

Заради по-голямата й концентрация в екстра върджин зехтина, именно този вид се препоръчва за редовна консумация. Той е необработен и в него полезните вещества са запазени в най-голяма степен. На това се дължи и свойството да засилва функцията на кръвно-мозъчната бариера, както и функционалната свързаност между различни области на мозъка при индивиди с леко когнитивно увреждане, предава Medical News Today.

Важен и е начинът, по който консумираме зехтин, за да бъде максимално полезен. Препоръчва се да е в суров вид - в салати или сандвичи, а не след термична употреба. Здравословната дневна доза зехтин е две-три супени лъжици дневно, с които си гарантираме доказаните ползи за мозъка.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини