Мистерия с лъва беглец край Берлин. Не е лъв

В гората край Берлин не е вилняла лъвица, показва първият лабораторен анализ на фекална проба, съобщава ДПА.

„Не бива да предполагаме, че става въпрос за лъв“, заяви в понеделник говорителка на провинциален окръг Потсдам-Мителмарк, като добави, че вместо това издирваното животно е било тревопасно. 

Резултатът от пробата на косми се очаква по-късно в понеделник, добави говорителката. Тъй като при намерените косми липсвал корен, те ще бъдат сравнени с козина на лъв в Лайбницкия институт за изследване на зоологическите градини и дивата природа в Лайпциг. 

От миналия четвъртък търсенето на предполагаемия хищник е на първите страници на вестниците в Германия. В петък властите вече не виждаха остра опасност и въз основа на преценката на експертите не допускаха, че в региона се движи лъвица. 

Операциите по издирване, които включваха хеликоптери и безпилотни самолети, също не бяха дали никакви индикации за наличието на хищна котка на свобода. 

Междувременно полицейският профсъюз на Бранденбург направи изявление: „Всички сигнали от населението се приемат сериозно от нас, оценяват се и се задейства съответната операция. Заплахата от свободно движеща се лъвица не е за подценяване, така че голямото разгръщане на силите е оправдано до изясняване на ситуацията.“

Критиките за това, че операцията е била ненужна или твърде скъпа, са контрапродуктивни, добавиха от полицията.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини