Даниел Митов: Списъците в сайта "Миротворец" не са за отстраняване на хора

На извънредното заседание на комисията по службите за сигурност, поискано от страна на БСП заради попадането на български граждани в списъци с врагове на Украйна, публикувани на сайта "Миротворец", се е разбрало, че тези списъци не са за отстраняване на хора, каквато информация бе разпространена в някои проруски медии, включително и в сайта на Съюза на българските журналисти (БСЖ). Това обяви след заседанието на комисията председателят ѝ Даниел Митов, което беше закрито за журналисти, а на него присъстваха шефовете на ДАНС, ДАР, НСО и Военното разузнаване.

По думите му депутатите са получили информация от тях от колко време съществува сайта, какъв му е профилът и как се е променял във времето - информация, която лесно би могла да бъде открита в интернет.

Митов съобщи, че "Миротворец" е бил на вниманието на сериозни организации като Г7, ООН и Европейската комисия, които са се опитвали да ограничат действията на тази платформа, особено по отношение на публикуването на лични данни. "Тези инициативи не са довели до успех, но ние сме убедени, че българската държава през институциите, които имат отношение по темата като Министерството на външните работи, ще подкрепят подобен тип инициативи, така че в крайна сметка да се стигне до някакво ограничаване на публикациите в този сайт", коментира Митов.

Той увери, че службите ще направят оценка дали има някаква потенциална заплаха за хората, включени в списъците, и ще информират останалите институции. "Със сигурност ние е работим с украинската страна, за да сме наясно, че подобен тип платформи не създават условия за добра комуникация", добави той.

В списъка на "Миротворец" от 2018 г. насам фигурират хора от проруските среди в България като журналистките Велиана Христова, Велислава Дърева и Елена Йончева (в момента евродепутат), лидера на АБВ Румен Петков, анализатора Валентин Вацев, члена на БСП Ваня Добрева, лидера на "Атака" Волен Сидеров, бившия депутат от БСП проф. Иво Христов и др. От 2022 г. там присъства името на зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин от БСП, а от април 2023 г. - на бившата журналистка от ТВ7 Диляна Гайтанджиева.

Митов не пожела да отговори на въпроса защо точно сега темата се повдига, при положение че тези хора отдавна са в обсега на внимание на украинския сайт.

Факт е обаче, че темата циркулира от една-две седмици, като първо СБЖ обяви, че Гайтанджиева е попаднала в списъка с врагове на Украйна на сайта "Миротворец", и призова българските и украинските власти да обърнат специално внимание на случая, тъй като медията "разгласява лични данни, нарушава базисни правни норми в ЕС и застрашава правата и сигурността на много хора, включително и европейски граждани".

След това и двете проруски формации в парламента - БСП и "Възраждане", се задействаха по въпроса и поискаха държавата да вземе страна по въпроса, а службите за сигурност да се самосезират. В последните дни по темата направиха изказвания и президентът Румен Радев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Държавният глава прехвърли топката към правителството, което по думите му трябвало най-сетне да вземе отношение по този случай, а Борисов определи като недопустимо включването на български граждани в този сайт.

От украинското посолство пък заявиха, че "Миротворец" по никакъв начин не е свързан с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на украинската държава.

Късно вечерта в сряда украинското посолство написа във Фейсбук, че дейността на "Миротворец" "по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на Украинската държава".

Сайтът според позицията на посолството е "независим информационен ресурс на обществена инициатива на Центъра за изследване на признаците на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на човечеството и международния правов ред".

"Абсолютно е недопустимо (в черния списък) да влизат журналисти българи и съответно зам.-председател на парламента. Това е недопустимо. Очакваме външната комисия и службите да ни отговорят, така че кой стои зад тези всичките хора", каза Борисов.

Част от присъстващите имена в списъка са на български граждани от проруските среди, сред които журналистките Велиана Христова и Велислава Дърева, евродепутата Елена Йончева, лидера на партия АБВ Румен Петков, анализатора Валентин Вацев, члена на БСП Ваня Добрева, лидера на "Атака" Волен Сидеров, бившия депутат от БСП проф. Иво Христов и зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин от БСП.

Сайтът "Булевард България" пише, че съоснователят на "Миротворец" е бивш зам.-вътрешен министър на Украйна - Антон Геращенко, и че сайтът се поддържа от анонимни доброволци. Те съставят списък с личности от цял свят, които по различни причини са определени като руски "активи" или разпространители на антиукраинска пропаганда.

В списъка присъства и бившият съветник на украинския президент Володимир Зеленски - Олексий Арестович, който според "Миротворец" е "професионален провокатор", съдействал за деморализацията на армията и дискредитирането на държавните институции.

"Миротворец" е обвиняван, че прави "списъци за убиване", тъй като една от присъстващите в него беше убита при атентат през 2022 г. Става дума за Дария Дугина, дъщерята на идеолога Александър Дугин, близък до руския президент Владимир Путин.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини