Със специален софтуер ще избират съдиите, които да разследват главния прокурор

Депутатите от Комисията по правни въпроси в Народното събрание приеха на първо гласуване промени в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

Вносители са Десислава Вълчева Атанасова, Кирил Петков Петков, Атанас Петров Атанасов, Надежда Георгиева Йорданова и Хамид Хамид. Народните представители гласуваха за законопроекта на Атанасова и група народни представители с 14 гласа "За", 5 гласа "против" и 2 гласа "въздържали се".

В законопроекта се предлага да бъде създаден изцяло нов софтуер, чрез който да бъдат избирани съдиите, които са съгласни да бъдат назначавани за прокурори и да разследват главния прокурор. С промените ще има възможност още магистрати да кандидатстват, за да бъдат одобрени в списъка, ако първоначално не са го направили.

Депутатите обаче отхвърлиха промените в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен от Тошко Йорданов и група народни представители. Техните предложения се предвиждаха в три посоки. Първата посока има за цел да промени възможността главния прокурор да има неограничен брой заместници във върховните прокуратури. Втората - да се създадат и да се институционализират общи събрания във всички прокуратури с цел отваряне на институциите и силно ограничаване на централизма в нейното ръководство. Третата - отмяна на възможността за пълно командироване в системата на прокуратурата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини