Строежът на Посетителския център на Перперикон е на финал, отваря до два месеца

Дейностите по изграждането на Посетителския център в подножието на Перперикон вървят към своя край. Уверенията са, че до два месеца той ще бъде напълно завършен. Строежът му започна в началото на 2019-та година, но така и не бе завършен в срок. В момента работата по него е възложена на фирма „Саварона“. Средствата са осигурени по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Гърция и са в размер на 1 400 000 евро.

Центърът ще бъде на два етажа с голяма експозиционна зала с 3D макет на древния град, информационен център и кафене. На приземния етаж ще има лаборатории за археолозите.

Припомняме, че успоредно със строителните дейности на Посетителския център ще започне и реставрацията на 15 сгради от акропола, между които е и голямата базилика, открита през 2016-та година.

“С това ще имаме реставрирана грубо казано около 85% от всичко, което сме извадили до този момент на Перперикон. Преборих се да имаме височина до 2.30-2.40 метра и средна височина 1.7 метра, което означава, че ще се чете напълно и ще се вижда“, посочи на старта на археологическия сезон проф. Николай Овчаров.

Проектът за реставрацията е на стойност над 8 млн.лв. Тя ще започне в средата на месец юли и ще продължи два месеца.

Мария Милчева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини