Учителят на финансовия министър: Симеоне, мери си думите. Преглед на националния печат

„24 часа": Симеоне, мери си думите

"Многоуважаеми Симеоне, като твой учител по български език и литература не мога да подмина активния речник на един министър." Това казва в писмо до финансовия министър учителят му по български от ловешката немска гимназия "Екзарх Йосиф I" Найден Ангелов. Той го е написал и съобщи за него на "24 часа".

Ангелов има предвид изрази на министъра като "феодални старци" за учените от БАН и "малоумно" за предложение на икономическия екип до президента. Вчера стана ясно, че представители на бизнеса от Ловеч са си тръгнали обидени след среща с Дянков на 29 декември. Той нарекъл дървен философ Галин Перянов, шеф на крупната фирма в града "Никром-Тръбна мебел".

Перянов питал кога ще бъде върнато ДДС-то на компании, които произвеждат и изнасят.

„Труд": Натискаме Турция да плати за имоти на тракийци

2306 потомци на бежанци от Одринска Тракия и Мала Азия са получили през 2009 г. от Централния държавен архив документи, че предците им са изоставили имоти на териториите, от които са били прокудени през 1913 г. Това научи "Труд" от министър Божидар Димитров, в чийто ресор е архивът. На базата на документите тракийците ще могат да претендират за обезщетения от южната ни съседка. Двете държави преговарят по въпроса.

През 2009 г. в Централния държавен архив са били извършени 3447 справки за имоти. 220 души не са поискали заверени копия на документите, съдържащи информация за изоставени имоти. По 921 молби не са намерени данни. За информацията архивът е ползвал "домакински карти", сведения, списъци и декларации за оставената движима и недвижима собственост.

 

„Труд": Още осем българи в плен

Още 8 българи паднаха в плен на сомалийски пирати. Това стана в първия ден от новата година при отвличането на автовоза "Ейшън глори" с 25 души на борда.

Така нашенците, които са заложници на корсарите край Аденския залив, станаха общо 13. На 28 декември 2009 г. бе отвлечен танкерът "Сейнт Джеймс парк" с петима българи от общо 26 моряци. И двата кораба плават под британски флаг, а фирмата оператор е "Зодиак".

 

„Стандарт": Подариха сърце на Антонина

2010 г. започна с чудо за Антонина Ябруди.  Навръх Коледа 22-годишната студентка по право се помоли за ново сърце. Тя страда от сърдечна недостатъчност. Седем дни по-късно чудото се случи. Родителите на 25-годишния Александър Сапунджиев, който почина от мозъчен кръвоизлив, дариха органите му. Присаждането на сърцето му на Антонина бе извършено в първия ден на новата година от проф. Генчо Начев и доц. Димитър Петков в софийската болница "Света Екатерина". Операцията е успешна.  Още трима са спасени след благородния жест на близките на Александър. В болница "Лозенец" 33-годишна жена от Видинско и 53-годишен мъж от Благоевградско получиха по един бъбрек, които вече започнаха да функционират. Черният дроб бе присаден на 55-годишна столичанка във ВМА.

„Стандарт": Още осем наши при пиратите

Втори кораб с българи на борда похитиха сомалийските пирати само за седмица. Жертвите този път са осем родни моряци начело с капитана, които пътуват на британския автомобиловоз "Ейшън Глори".

Инцидентът навръх Нова година бе потвърден от Външното министерство и наелата моряците фирма "Зодиак" вчера сутринта. Засега всички на борда са в добро здраве, увери шефът на компанията Продан Раданов. На 29 декември пиратите край Аденския залив плениха още един британски танкер, с който плават петима нашенци.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини