Вътрешната водопроводна мрежа на Кърджали по проекта Воден цикъл-2 е напълно изградена

Напълно изградена е заложената по проекта „Воден цикъл“ 2 вътрешна водопроводна мрежа на Кърджали, като преди дни е минала приемателна комисия и е издаден Акт 16, за експлоатация на обекта. Това каза за БТА управителят на ВиК Кърджали инж. Славчо Славков.

Той допълни, че по отношение на строително-монтажните дейности проектът е към финала си, като припомни, че на 100 процента е изпълнена заложената вътрешна водопроводна мрежа на Момчилград, положен е и заложеният магистрален водопровод. 

Проектът по Оперативна програма „Околна среда“ 2014–2020 г. на обща стойност близо 68 милиона лева, включва общо шест обекта по компонента „Водоснабдяване“, част от които са над 30 км водопровод и работа по четири обекта по компонент „Канализация“, с реконструирани 1832 метра съществуваща мрежа и новоизградени 15 401 метра канализация. Работата по проекта включва дейности в градовете Кърджали и Момчилград, населените места които се захранват от един и същ водоизточник.

„На този етап се работи по реконструкцията на пречиствателната станция за питейна вода при с. Енчец, както и по главния водопровод в участък в коритото на река Арда“, обясни инж. Славков. Дейностите на пречиствателната станция за питейни води предвиждат обновяване на всички съществуващи съоръжения, както и изграждане на нови, сред които станция за третиране на отпадъчни води. 

„Водите, които се замърсяват от самия процес на пречистване няма да се заустават мръсни в дерето, а ще излиза чиста вода след технологичния процес на питейната такава“, обясни Николай Атанасов, ръководител на отдел „Пречистване“ във ВиК Кърджали. 

По главния водопровод, който свързва пречиствателната станция с двата резервоара – резервоар 5000 и резервоар 13 000, изграждането на водопровод през коритото на реката е последният етап. Преминаването през реката ръководителят на обекта инж. Сашко Илиев определя като най-тежката част от работата по главния водопровод. 

„Структурата на дъното на реката е такава, че отдолу е чакъл и скала и много трудно може да задържим и да не допускаме водата да не премине през дигата на мястото, където работим. Само с помощта на помпите успяваме“, обясни инж. Илиев. 

Тръбата през коритото на реката трябва да бъде изградена до средата на месеца. Дотогава е срокът, в който от различните министерства и ведомства са дали разрешение да се работи в периметъра на водното корито, обясни управителят на ВиК – Кърджали инж. Славчо Славков. 

Той допълни, че заради направа на връзки по главния водопровод, през утрешния ден с нарушено водоподаване ще бъдат 13 населени места и един хотелски комплекс.

По компонент „Канализация“ инж. Славков отчете изпълнение на 100 процента в селата Прилепци и Резбарци. На 80 процента е изпълнението в кварталите „Гледка“ и „Горна Гледка“. Целият проект „Воден цикъл“ 2 трябва да приключи до края на 2023г., каза още инж. Славков.

БТА

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини