Путин се срещнал с Пригожин дни след бунта на "Вагнер"

Руският президент Владимир Путин се е срещнал с лидера на "Вагнер" Евгений Пригожин дни след краткотрайния бунт на частната армия. Това твърди говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Асошиейтед прес".

По негови думи тричасовата среща се е състояла на 29 юни и в нея са участвали и командири от военната компания, основана от Пригожин.

Песков посочи, че по време на срещата Путин е направил "оценка" на действията на "Вагнер" на бойното поле в Украйна и "на събитията от 24 юни". Президентът също така "изслуша обясненията на командирите и им предложи варианти за по-нататъшно назначение и използване в бойни действия", обясни говорителят на Кремъл.

"Самите командири представиха своята версия за случилото се. Те подчертаха, че са верни поддръжници и войници на държавния глава и главнокомандващия, а също заявиха, че са готови да продължат да се сражават за родината си", увери той.

Бойците от "Вагнер" се сражаваха редом с руските войски в Украйна. Пригожин има отдавна тлеещ конфликт с висшето военно ръководство на Русия, който на 24 юни ескалира във въоръжен бунт, в който той поведе своите бойци към Москва. Не след дълго обаче внезапно те се върнаха обратно към контролирана от Русия територия в Източна Украйна след споразумение с Кремъл, сключено в събота с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Беше договорено предоставянето на имунитет на бунтовниците в замяна на връщането им в лагерите, а лидерът на наемниците отиде в съседен Беларус.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини