САЩ готвят ответни удари

Съединените щати и Йемен подготвят нови нападения срещу цели на терористи на територията на Йемен след опита за атентат срещу пътнически самолет, съобщи телевизия CNN, като се позовава на анонимни източници от Вашингтон.

Според телевизионната мрежа, в момента се готви списък на целите, които имат непосредствена връзка с неуспешния атентат в случай, че президентът Барак Обама поиска да бъдат нанесени ответни удари.

CNN се позавава на двама високопоставени служители на администрацията, които обаче не искат да съобщят публично имената си поради поверителния характер на информацията.

Според американската телевизия, разузнавателните служби на САЩ заедно с правителството на Йемен се опитват да идентифицират цели, които са свързани с неуспелия атентат.

Обмисля се използването на ракети Круз, изтребители или безпилотни шпионски самолети.

Американските власти са убедени, че на територията на Йемен се укриват няколкостотин членове на Ал Каида. Терористите имат в страната тренировъчни лагери, в които обикновено се намират до 100 човека.

Един от тези лагери беше бомбардиран на 17 декември. Американските власти не признават официално, че са атакували тази цел, но няма съмнение, че са изиграли ключова роля.

Ал Каида пое отговорността за неуспешния атентат, извършен на 25 декември от млад нигериец в самолет за Детройт с 289 души на борда.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини