Кризата ще се стопи със снега

Кризата ще се стопи заедно със снега още през февруари. Вече се забелязват първите признаци на разведряването.

През последните месеци се увеличи работата на проектантите и строителите. Страните от Европа също излизат от кризата, а и държавата ни взема адекватни мерки. Бизнесмените от всички сектори си взеха поука от трудностите, с които се сблъскаха през 2009 г.

Стигнахме дъното и сега всички се оттласкват от него, макар и с различна скорост. В строителния бранш някои компании фалираха. Сред причините за банкрутите са и недобре пресметнатите възможности, както и инвестициите в нисколиквидни места и терени, избрани за строителство на сгради.

Немалка роля за колапса на имотния пазар изиграха и вечно лъкатушещите цени. Те обаче вече са нормализираха - нивата, на които се продават имотите, се движат около реалните пазарни стойности. Заради постоянното говорене за кризата имаше и несигурност на пазара. Излизането безспорно ще е по-лесно, отколкото началото, макар че сигурно също ще има леки сътресения или препятствия. Всички бизнесмени обаче са си взели поука.

Наистина, който рискува, печели. Но трябва да се рискува премерено и обмислено. Кризата ще ни е обеца на ухото. А излизането от нея не трябва да става само с еуфория, а стъпка по стъпка.

Инвестициите вече трябва да се правят с повишено внимание. За това обаченяма точна рецепта. И всеки ще се поучи от собствения си опит и трудности. Не може всички да легнем и да чакаме кризата да отмине, а трябва да се справим с нея с общи усилия.

Марин Бакалов - председател на Българската асоциация

на архитектите и инженер-консултантите/за Стандарт

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини