Депутатите приеха промени в експортния контрол на продукти, свързани с отбраната

При промяна в обстоятелствата, при които са издадени, министърът на икономиката и индустрията ще може да спира или отнема издадено удостоверение за внос, износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната, реши Народното събрание. Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, внесени от Министерския съвет. 

Дебатът по текстовете започна вчера, но поради изчерпване на пленарното време, продължи днес, когато се състоя и самото гласуване.

Министърът ще може да спира или отнема и удостоверение за внос на изделия и технологии с двойна употреба, както и издадено удостоверение за регистрация за износ и трансфер, и за брокерска дейност с изделия и технологии с двойна употреба. Чрез уведомяване на МВР, ДАНС, и Агенция „Митници“ – в случай на спиране на действието, отнемане или възстановяване на издадено удостоверение - се цели осъществяване на по-ефективен контрол от тяхна страна и от страна на министъра на икономиката и индустрията, пише в мотивите на вносителя.

Предвидени са и изменения в закони, регламентиращи правомощия от материалната компетентност на министъра на икономиката, които следва да бъдат поети от министъра на икономиката и индустрията, съответно да бъдат разпределени между него и министъра на иновациите и растежа.

Депутати от различни парламентарни групи изразиха вчера и днес притеснения за предвидените правомощия на министъра на икономиката.

Петър Кънев от „БСП за България“ обясни, че в неговата парламентарна група са притеснени от текста, който, казва че министърът на икономиката отнема с мотивирано решение издаден лиценз. Ние смятаме, че органът, който е издал разрешението, трябва да го отнеме, в случая междуведомствената комисия, посочи той.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че ще подкрепят законопроекта на първо четене. Десислава Трифонова  отбеляза, че те също виждат проблем с текстовете по отношение правата на министъра, създава се и сериозен корупционен риск във връзка с основанията за спиране или даване на разрешение за сделка. Липсва защита на лицата, отделно срокът за спиране е до 60 дни, като преценката съответно ще е на министъра на икономиката, аргументира се тя. 

Николай Дренчев от „Възраждане“ видя опит да се създаде възможност министърът на икономиката да се разпорежда с българските предприятия от военно-промишления комплекс и търговците, които търгуват с военна продукция.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини