Ще гасят "Портите на ада"

Специалисти на държавния концерн "Туркменгаз" са изготвили проект за гасенето на газовия кратер Дарваза в пустинята Каракум, който се запали преди повече от 50 години поради срутването на проучвателна шахта. 

Кратерът, наричан от местните и туристите "Портите на ада", от 2018 г. официално се нарича „Блясъкът на Каракум“.

Проектът предвижда да бъде ограничен притока на газ към него и е в етап на одобрение от съответните ведомства.

Учените от изследователския институт проучили различни варианти за решаване на проблема с горящия кратер и стигнали до извода, че единственият вариант е да се пробие сондаж в близост до находището, който да черпи газ. "Така могат да бъдат спрени нерегулираните потоци, тоест да се отнеме повече, отколкото природата дава", обяснява шефът на лабораторията.

Находището, където е се намира рухналата шахта, е с много сложна геоложка структура, характеризираща се с много много тънки скални пластове, които лежат плитко от повърхността - до 1000 метра. Дупката с диаметър около 70 метра и най-малко 20 метра дълбока, която гори повече от половин век, се отваря в резултат на проучвателен сондаж. През 1971 година подземна кухина (каверна) поглъща сондажната платформа с цялото оборудване, но няма пострадали хора при инцидента. Започва да изтича отровен метанов газ с тревожна скорост. Съветските геолози решават, че най-добрият им вариант е да унищожат газа, като го запалят, предполагайки, че огънят ще изгасне в рамките на една седмица, но грешат. От 1971 г. природният газ, излизащ от кратера, непрекъснато гори ден и нощ.

Стълбовете от пламъци, излизащи от пещерата под кратера и възникващи в резултат на изгарянето на природен газ, могат да достигнат 15 м височина. Въпреки потенциала на „Портите на ада“ като туристическа атракция, президентът на Туркменистан Курбангули Бердимухамедов нарежда на местните власти да намерят начин да потушат пожара и да запълнят кратера, след посещението си там през 2010 г. Според него този „вечен огън“ може да изтегли газа от други подземни находища на пустинята Централен Каракум, възпрепятствайки жизненоважния износ на енергия на Туркменистан. 

Малко по-рано, през 2004 г., по решение на областната власт, самото село Дервезе е разрушено поради непривлекателния си вид за чуждестранните туристи. През 2013 г. е частта от пустинята Каракум, където се намира кратерът, е обявена за природен резерват. 

В началото на 2022 г. Бердимухамедов отново поиска правителството да намери решение на проблема. 

И досега усилията на експертите да изгасят "Портите на ада" са неуспешни.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини