Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси пристигна в Запорожката АЕЦ

Ръководителят на Международната агенция за атомната енергия (МААЕ) Рафаел Гроси започна посещение в контролираната от Русия атомна електроцентрала "Запорожие" в Южна Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на украинската държавна компания за производство на ядрена енергия "Енергоатом".

На 13 юни ръководителят на МААЕ посети Киев. Там Гроси съобщи, че ще посети АЕЦ "Запорожие", където възнамерява да прекара няколко часа и сам да оцени ситуацията в атомната електроцентрала.

По-рано медиите съобщиха, че генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси е трябвало да посети Запорожката АЕЦ на 14 юни, но не е направил това от съображения за сигурност. Гроси планира лично да оцени последствията от взрива на Каховската ВЕЦ от руските войски и въздействието му върху състоянието на Запорожката АЕЦ.

Заради експлозията на Каховската ВЕЦ ситуацията в Запорожката АЕЦ стана още по-напрегната, тъй като охладителният басейн на станцията вече няма редовно водоснабдяване. През последните дни обаче нивото на водата в него е стабилно.

Според и.д. председател на украинския Държавен комитет за ядрено регулиране Олег Кориков, руснаците са унищожили способността за реагиране при аварии на Запорожката АЕЦ, няма оборудване и пожарна служба в случай на евентуална авария.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини