Кърджали и неговото място във визията „Векът на Турция”

Турският президент Реджеп Таип Ердоган обяви,че с преизбирането му се слага началото на Векът на Турция,второто столетие на Турската република.За пореден път държавният глава на югоизточната ни съседка лансира дългосрочна визия за бъдещето на своята държава.В нея Кърджали не се споменава конкретно,но е видимо,че градът се вписва в неговите „душевни граници”.Ердоган не дойде в Столицата на Източните Родопи за предизборната си кампания,както направи основният му опонент Кемал Калъчдароглу.Той обаче отправи ясно послание награждавайки на балкански форум градоначалника д-р инж.Хасан Азис.В програмна реч по време на кампанията той посочи грижата за външните турци,като втори по важност приоритет.Тя е залегнала здраво в неговата визия Векът на Турция.В нея той планира сериозно присъствие на Балканите и подкрепа за мюсюлманите.Тези му намерения го тласкат към противоборство с Европейския съюз за Западните Балкани.Те обаче го противопоставят и по отношение на България.

   Ердоган отдавна е изоставил идеята за формиране на автономии на турците в нашата страна.За него вече е важно тотално влияние върху външната и вътрешна политика на страната ни.С това той следва стратегията на Високата порта,която първа признава Съединението на България през 1885 г.,за да има мощна преграда пред руските попълзновения за Проливите.

 На ход е меката сила,както в регионален така и национален обхват по отношение на България.Това изисква активизирането на икономическите и политически контакти.На 9 декември 2022 г.Ердоган даде ясен знак,като прие делегация от страната ни водена от президента Румен Радев.На нея присъстваха ключови турски министри.Последваха инвестиционни форуми в нашата страна и в Турция.

  За Ердоган България винаги е била предмостие към Европейския съюз,а Кърджали-предмостие за България.Той ще използва умело противопоставянето на Вашингтон и Москва за влияние в нашата страна за да разшири максимално позициите си.Както се казва двама се карат-третия печели.Въпросът е какво печели България?И Кърджали?

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Къ
    Кърджалиец
    4 -1
    10:05, 14 юни 2023
    Темата е много сериозна.Прави чест на автора, че деликатността и съобразителността все повече влизат в битието на плурализма и свибодата на словото.Значи,демокрацията е в действие! Поздравления!
  • 2
    Бъ
    Български гражданин
    4 -1
    10:25, 14 юни 2023
    Влиянието на РТурция ще бъде толкова, колкото трябва,за да бъдат съхранени идентичността, културата и майчиния турски език на етническите турци в България.Знаем добре революционния възродителен процес,а сега тече тихомълком еволюционния вариант.Хората търсят автентична българска партия за да ги защити от евентуално посегателство и търсенето на РАВНОПРАВИЕ! Иначе,вярват, че на Прародината вратите винаги са отворени.Сигурни са, че ще бъдат защитени сега и от Реджеб Ердоган!
  • 3
    3,
    3,14
    4 0
    11:05, 14 юни 2023
    Хасан Азис трябва да бъде с много гузна СЪВЕСТ /ако има такава/
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини