Кораб аварира край протока Дрейк. Двама българи на борда

По сателитния телефон ръководителят на 18-та българска Антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев съобщи, че сериозна авария е извадила от строя основния двигател на испанския кораб "Лас Палмас" на средата на бурния проток Дрейк, съобщи за БТА Никола Петков, програмен мениджър на Българския антарктически институт.

На борда на кораба се намират и двама българи, участници в нашата експедиция, които се завръщат от базата "Св. Кл.Охридски" на о-в Ливингстън в аржентинското пристанище Ушуайа.

В момента корабът се придвижва с минимална скорост, щадейки резервния си двигател, защото ако и той аварира, корабът ще остане неуправляем.

Ремонтът на кораба сериозно ще наруши графика както на испанската, така и на българската антарктически експедиции, тъй като нашите полярници през тази кампания разчитат единствено на неговия превоз.

Последната ни група, която заминава в неделя и понеделник от София, е предвидено да занесе на базата пресни продукти, но поради забавянето заради ремонта на кораба е много възможно намиращите се на базата ни участници в експедицията да останат на боб и макарони, уточнява Никола Петков и посочва и телефон за връзка с базата: +870-682-503-365.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини