Във ВСС беше оттеглено първото искане за освобождаване на главния прокурор

Членовете на Прокурорската колегия на ВСС оттеглиха първото предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, направено на 12 май. От името на шестимата вносители говори Огнян Дамянов. "С това оттегляне правим и предложение да бъде прекратено производството в тази му част", каза още той.

Първото предложение за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев беше във връзка с присъствието на израелски експерт на мястото на взрива, избухнал до кортежа на обвинител номер 1 на първи май. Според вносителите законът не ги задължава да оповестяват публично мотивите за решението си. Въпреки това те казаха защо оттеглят предложението. Прочели прокурорско постановление, в което се казва, че Гешев не е извършил престъпление при допускането на израелския експерт до мястото на експлозията. Става дума за отказа на Софийската градска прокуратура да образува досъдебно производство по сигнал на сдружение БОЕЦ. 

Първото предложение беше обединено с второ, направено от четирима от членовете на Прокурорската колегия за уронване престижа на съдебната власт, заради изказване направено от главния прокурор.

След едночасов дебат днес ВСС реши да разгледа двете предложения за освобождаване на главния прокурор. Предложението за допълнителната точка в дневния ред направи министърът на правосъдието Атанас Славов. Петнадесет от членовете на съвета подкрепиха предложението на министъра, четирима бяха против. Точката се разглежда като първа от Пленума.

Дебатът по темата, който продължи около час, започна заради това дали е спазен седемдневният срок, разписан в процедурата, който е за правене на доказателствени искания, запознаване с постъпилите такива и изразяването на становище от страните.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че не иска да се възприема, че стъпвайки на правилата, се опитва да бави или шиканира процедурата. „Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително бързо, аз не се притеснявам“, добави той.

Адвокатът му Радостина Константинова посочи, че в правилата на ВСС по процедурата за предсрочно освобождаване има срок, който е разписан по различен начин в два от текстовете. Към настоящия момент, с оглед обединяването на двете процедури в една, не би могло в днешното заседание да се разглежда по същество, посочи тя. Главният прокурор се съгласи със защитника си, но добави, че няма притеснения да реализира днес правото си на защита.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини