КНСБ започват протести от следващата седмица - депутатите да приемат бюджета

Минималната работна заплата (МРЗ) трябва да расте. Ние подкрепихме вчера предложението за предварителното й увеличение на заседанието на Тристранния съвет. От 1 януари 2024 г. тя ще стане 940-950 лв. Всички връзки на обезщетение и плащания, обвързани с МРЗ, са вредни за нейния растеж. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Нашите протести ще започнат следващата седмица, те ще бъдат насочени към депутатите да приемат бюджета”, заяви Димитров.

Той обясни, че с удължителния закон за бюджета няма да бъде решено увеличение на заплатите на работещите. 

„Макар и инфлацията да забави своя темп, цените растат, макар и с по-малка скорост, а доходите не растат. Хората обедняват”, обясни синдикалният лидер.

Без съгласие по ключови въпроси приключи съветът за тристранно сътрудничество вчера. Работодатели, синдикати и изпълнителна власт не се разбраха за увеличение на минималната работна заплата и за преизчисление на пенсиите от 1 юли. Няма съгласие и по предложените промени в системата на ТЕЛК, както и по обвързване на майчинството с минималната работна заплата.

Предложението за повдигане на минималната заплата от 1 юли 2023 година, вместо от 1 януари 2024 година е на депутати от Българска социалистическа партия. Промяната би довела до нарастване на минималната заплата до 850-890 лева.

Не поддържаме изпреварващото влизане в деяние на този механизъм за установяване на минималната заплата по отношение на натиска върху обществените финанси, сподели министърът на труда Лазар Лазаров. Той уточни, че служебният кабинет не може да подхваща такива дейности, които имат дълготраен резултат върху бюджета.

Същевременно служебното държавно управление внесе в Народното събрание предложение за удължение действието на бюджета за 2022 година до приемането на нов бюджет. Според плана до приемане на бюджет за 2023 година размерът на минималната пенсия се дефинира от държавното управление. В момента решението каква да бъде минималната пенсия от 1 юли би трябвало да бъде взето от Народното събрание. Да бъдат развързани ръцете на държавното управление да харчи пари от фискалния запас, планува още планът за удължаването на бюджета.

На съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие не беше подкрепено и предлагането изплащаните пари през втората година от майчинството да бъдат равни на минималната заплата. Основната причина е, че не може обществените заплащания да бъдат обвързвани с минималната заплата.

На съвещанието не беше реализирано единодушие и по препоръчаните от Българска социалистическа партия две преизчисления на пенсиите от 1 юли, защото това ще вдигне недостига в държавното публично обезпечаване до 11 милиарда лева Освен това преизчисляванията няма да доведат до повишение на минималната пенсия, макар че ще костват в допълнение на държавната хазна 1,32 милиарда лева.

Първото предложение е пенсиите да се преизчислят с тежест на всяка година стажа от 1,35. Второто предложение е пенсиите да бъдат преизчислени с осигурителния приход за 2021 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини