Кърджали празнува 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий

С тържествено шествие от Дома на културата до Паметника на освободителите в Градската градина на представителните блокове на учебните заведения и читалищата в Кърджали започна днешния празничен за кърджалийци и гостите на града ден – 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, българската просвета и култура и славянската книжовност. То бе предвождано от първия ученически гвардейски отряд към ЕГ „Христо Ботев” и мажоретния състав на СУ „Отец Паисий”.

Официални лица в празничния ден бяха кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис, заместниците му инж. Катя Митовска и Тунджай Шюкрю, секретарят на общината Себахатин Риза, народните представители Адлен Шефкед и Елван Гюркаш, енорийският свещеник отец Петър Гарена и районният мюфтия Басри Еминефенди.  

Деца от различни училища в Кърджали пуснаха в небето балони с цветовете на българския трибагреник след което поднесоха цветята пред Паметника на освободителите. Последваха танцовите изпълнения на мажоретния състав при СУ „Отец Паисий” и гвардейския ученически отряд на ЕГ „Христо Ботев”. Прозвуча химна на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени!”.

Слово за 24 май и делото на светите братя Кирил и Методий с днешните негови измерения произнесе кметът д-р инж. Хасан Азис.

 „Винаги съм си мислил, че народ, който има празник на буквите, на словото е посочен от Господ да може да се изправя, дори да възкръсва и след най-тежките изпитания.   През  годините    България успява не само да оцелее, а да застане със собственото си име отново на политико-географската карта на Европа. Това се дължи най-вече на дейността на многобройните дейци на словото и просвещението, които успяват да пренесат мъждукащия въглен на българския национален дух през вековете”, каза доц. д-р Хасан Азис.

Той припомни, че Църквата е канонизирала солунските братя за светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език, както и за разпространяването на християнството сред славяните. „Само делото на Кирил,  Методий и учениците им може да бъде достатъчно за изпитване на гордост, че ние всъщност не само винаги сме били в Европа, а сме й дали и духовната стабилност, от която тя толкова се е нуждаела. Именно поради това през  1980 година  папа Йоан Павел ІІ  е провъзгласил  Кирил и Методий за съпокровители на Европа.”, подчерта в словото си кметът.

И призова: „И нека никога не забравяме, че чрез делото си двамата български първоучители са ни изпратили  съкровеното си посланието за национално единство, за вяра в себе си, за това, че сме отговорни за тези, които идват след нас и на които сме длъжни да оставим примери за нравственост, задружност, човечност. Така ще можем да бъдем спокойни и сигурни, че 24 май и занапред ще бъде все така лъчезарен, цветен и оптимистичен.

Честит празник и за много години!”

Това съобщиха от Община Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини