ISW: Руски партизани се бият срещу режима на Путин

На 22 май части на общоруския проукраински Руски доброволчески корпус (РДК) и Легион "Свобода за Русия" (ЛСР) извършиха набег в Белгородска област. Сутринта на 22 май руски източници започнаха да съобщават, че отряд на РДК и ЛСР, състоящ се от два танка, бронетранспортьор и девет други бронирани машини, е пресякъл международната граница и е завзел Козинка - селище в Грайворонския район на Белгородска област на 600 метра от границата със Сумска област.

Това се казва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Няколко руски източника твърдят, че след това групировката е превзела селищата Глотово и Гора Подол (съответно на 3 и 5 км от границата), въпреки че някои провоенни блогъри оспорват твърденията, че атаката е превзела изцяло Глотово или Гора Подол, като вместо това съобщават, че силите на РДК са стигнали само до Дома на културата в Глотово.

ISW все още не е наблюдавала геолокационно потвърждение, че РДК или ЛСР са достигнали до Глотово или Гора Подол. Публикуваните на 22 май геолокационни кадри все пак потвърждават, че РДК е нанесла удар по граничен пост близо до Козинка, преди да пресече границата с поне един танк.

РДК публикува и кадри, за които се твърди, че показват тялото на руски граничар в граничен пункт, вероятно от граничния пункт край Козинка.

По-късно руски военни блогъри твърдят, че руските войски са си върнали контрола и над трите населени места.

Някои руски източници допълнително съобщиха, че руските сили са отблъснали проукраински диверсионни групи край Дроновка, на около 22 км северозападно от Козинка.

РДК допълнително публикува кадри, за които се съобщава, че са извън две селища в близост до граничната зона в Брянска област, но естеството на това нахлуване е неясно и МСС не е наблюдавала допълнителни доказателства или дискусии около действията в Брянска област на 22 май.

Украински официални лица отбелязаха, че са информирани за нападението, но отрекоха пряко участие на украинските въоръжени сили. Говорителят на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Украйна Андрий Юсов отбеляза, че РДК и ЛСР са съставени изключително от руски граждани, и съобщи, че групировките са започнали операция в Белгородска област, за да "освободят тези територии... от така наречения режим на Путин" и да създадат "зона за сигурност" край границата, за да защитят украинските цивилни от по-нататъшни руски обстрели.

Съветникът на ръководителя на канцеларията на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че Украйна наблюдава и изучава ситуацията, но "няма пряко отношение към нея", като отбеляза, че въоръжените антирежимни руски партизански движения са неизбежни на фона на войната.

Набегът предизвиква редица реакции от страна на местни и федерални руски служители. На 22 май губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков обяви началото на режим на антитерористична операция с цел "осигуряване на безопасността на гражданите в Белгородска област".

Макар че някои потребители на социалните медии публикуваха кадри, на които се твърди, че се вижда официална евакуация от района на Грайворон, Министерството на извънредните ситуации на Белгородска област съобщи, че никога не е обявявало евакуация и предположи, че някои лица може да напускат по собствено желание.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руското Министерство на отбраната (МО), Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Граничната служба са докладвали на руския президент Владимир Путин за "опит на украински диверсанти да проникнат в Белгородска област".

Песков също така обвини Украйна, че е инсценирала инцидента, за да отвлече вниманието от ситуацията в Бахмут.

Руски военен блогър допълнително твърди, че руското военно ръководство е взело решение за разполагане на 74-та мотострелкова бригада (41-ва армия с комбинирани оръжия, Централен военен окръг) в граничния район на Белгородска област, за да се противодейства на нападението.

Руското информационно пространство реагира с подобна степен на паника, фракционизъм и непоследователност, каквито обикновено проявява, когато преживява значителни информационни сътресения. Някои военни блогъри се спряха на факта, че РДК и ЛСР са съставени предимно от руснаци, и ги нарекоха предатели на Русия, като неоснователно ги обвиниха, че работят под ръководството на ГУР.

Няколко военни блогъри допълнително изказаха предположение, че нападението е целенасочена информационна операция, целяща да отвлече вниманието от неотдавнашното руско превземане на Бахмут и да всява паника в руското информационно пространство преди потенциална украинска контраофанзива.

Бившият руски офицер и пламенен националист военен блогър Игор Гиркин отбеляза, че отдавна предупреждава, че подобни трансгранични набези може да са част от по-широка украинска стратегия за контранастъпление.

Финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин се възползва от инцидента, за да обвини руското правителство и неговата бюрократична инертност, че са допринесли за нападението, и разкритикува руското МО, че не е в състояние да укрепи руските граници и да защити Русия.

Първата наблюдавана линия на руските отбранителни укрепления се простира на 2 км от Гора Подол и предположението, че силите на РДК са успели да пробият отбранителната линия, подчертава слабостта на подобни укрепления, поне когато не са изцяло окомплектовани от добре подготвени и оборудвани войници.

Макар че мнозинството от военните блогъри реагираха със сравнително разнообразна загриженост, тревога и гняв, информационното пространство не се обедини около един съгласуван отговор, което показва преди всичко, че нападението е изненадало руските коментатори.

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че силите на "Вагнер" ще се изтеглят от цялата фронтова линия в Украйна след 1 юни, за да се възстановят и да тренират около два месеца.

На 21 май - един ден след като обяви победа в град Бахмут - Пригожин заяви, че силите на Вагнер ще предадат на руските конвенционални сили контрола над Бахмут на 25 май и ще се изтеглят напълно от цялата фронтова линия до 1 юни, за да почиват и да се възстановяват в продължение на два месеца.

Пригожин също така твърди, че всички съобщения за щурмови операции на Вагнер през този двумесечен период са фалшиви, освен ако той не каже друго. ISW по-рано оцени, че е малко вероятно силите на Вагнер да продължат да се сражават след Бахмут поради силното им изтощаване и кулминацията на настъпателните им способности.

Обявеният от Пригожин двумесечен период за възстановяване може да накара силите на Вагнер да не участват в ключови части от украинската контраофанзива в зависимост от това кога и как ще започне тя.

Украински официални лица заявиха, че на 22 май са продължили ограничени боеве във и около Бахмут. Украинският генерален щаб съобщи, че боевете в Бахмут продължават и че руските сили са провели неуспешни сухопътни атаки в близост до Грихоровка (на 8 км северозападно от Бахмут) и южно от Иванивское (непосредствено западно от Бахмут).

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр повтори, че украинските сили поддържат позиции в укрепен район в западната част на Бахмут и че боевете за височини северно и южно от Бахмут продължават.

Геолокационни кадри, публикувани на 21 май, показват, че силите на Вагнер напредват към входа на Т0504 в югозападната част на Бахмут.

Известен руски военен блогър твърди, че от 21 май продължават боевете западно от Бахмут, близо до Хромове.

Друг военен блогър твърди, че на 22 май руските сили са направили опит за ограничена сухопътна атака южно от Бахмут близо до Била Хора.

Ръководителят на Донецката народна република (ДНР) Денис Пушилин, финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин и други руски източници твърдят, че руските сили са започнали операции по прочистване и разминиране в западните покрайнини на Бахмут.

Руската информационна реакция на превземането на Бахмут досега се съсредоточаваше върху съревнованието за отговорността за победата, а не върху обсъждането на възникналата военна ситуация.

Известни руски военни блогъри разпространиха документ, за който се твърди, че е издаден от руското МО и според който държавни награди за пленяването на Бахмут се присъждат на руския заместник-началник на Генералния щаб генерал-полковник Алексей Ким, на депутатите от МО Татяна Шевцова и Руслан Цаликов и на Ксения Шойгу, дъщерята на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, като особено се пропускат служители на Групата "Вагнер" и нейните филиали, като Пригожин и армейски генерал Сергей Суровикин.

Финансистът на Групата "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че ръководителят на ДНР Пушилин е обявил създаването на специална награда в чест на битката при Бахмут, но се оплакал, че Русия не трябва да връчва медал на тези, които всъщност не са се сражавали в Бахмут.

Пригожин се оплака, че Русия не е издавала държавни награди на загинали бойци от Вагнер за усилията при Бахмут и че МО никога не е връчвало на бойците от Вагнер дори медали, посветени на превземането на Палмира, Сирия.

Руските военни блогъри разпространиха кадри, на които се вижда как командир на "Вагнер" награждава личния състав със собствена вътрешна награда на "Вагнер", посветена на "Бахмут", вероятно опитвайки се да надвие руското МО в затвърждаването на претенциите си при превземането на "Бахмут".

Руски военен блогър, свързан с националистическия, провоенно настроен клуб "Гневни патриоти", критикува Пригожин за това, че е поел изцяло отговорността за превземането на Бахмут, като твърди, че конвенционалните руски сили са защитавали фланговете на Бахмут и че 137-ми въздушнодесантен (ВДВ) полк (106-та гвардейска въздушнодесантна дивизия, Западен военен окръг) е подкрепял силите на Вагнер от началото на усилията за превземане на Бахмут.

Свръхфокусът върху обявяването на победа в Бахмут отклонява вниманието от несигурната руска военна ситуация в и около Бахмут, подчертавайки тежестта на влиянието на Пригожин в информационното пространство.

Руската военна ситуация в Бахмут е особено уязвима, тъй като руските офанзивни усилия в района вероятно са достигнали кулминацията си, което дава възможност на украинските сили да предприемат по-нататъшни контраатаки по вече отслабените флангове на Бахмут.

Оттеглянето на "Вагнер" при контакт вероятно ще доведе и до това, че руското МО ще окомплектова отбранителните линии с лошо обучени и снабдени с продоволствие конвенционални части, подобни на тези, които се оттеглиха от позициите си, докато се защитаваха от украинските контраатаки по-рано през май.

Руското информационно пространство обаче до голяма степен игнорира тези уязвимости. Гиркин се оплаква, че руският фокус върху превземането на Бахмут е "стратегически провал", който е довел до "ненужна и пирова" победа.

Гиркин критикува Пригожин, Шойгу и началника на Генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов, че удължават усилията за превземане на Бахмут и отклоняват вниманието от подготовката за защита срещу предстоящо украинско контранастъпление.

През нощта на 21 срещу 22 май руските сили нанесоха още един мащабен удар с дронове и ракети по украинската инфраструктура. Украинският генерален щаб съобщи на 22 май, че руските сили са изстреляли 21 дрона "Шахед" по Украйна и 21 ракети по градовете Днепър и Запорожие и Харковска област, включително четири крилати ракети с въздушно базиране Kh-101/555, пет крилати ракети Kh-22, две балистични ракети "Искандер-М", пет ракети С-300 и четири други неуточнени ракети.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са свалили всички ракети Kh-101/555 и безпилотни летателни апарати "Шахед". Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат заяви, че руските сили може би са загубили желание да нанасят удари по Черниговска и Сумска област от северна посока с управляеми авиационни бомби поради свалянето на два руски хеликоптера Ми-8, един самолет Су-34 и един самолет Су-35 в Брянска област на 13 май.

Основни изводи

  • Елементи на изцяло руските проукраински Руски доброволчески корпус (РДК) и Легион "Свобода за Русия" (ЛСР) извършиха нахлуване в Белгородска област на 22 май.
  • Украински официални лица отбелязаха, че са информирани за нападението, но отрекоха пряко участие на украинските въоръжени сили. Набегът предизвика редица реакции от страна на местни и федерални руски служители.
  • Руското информационно пространство реагира с подобна степен на паника, фракционизъм и непоследователност, каквито обикновено проявява при значителни информационни сътресения.
  • Финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че силите на "Вагнер" ще се изтеглят от цялата фронтова линия в Украйна след 1 юни, за да се възстановят и тренират в продължение на около два месеца.
  • Украински официални лица заявиха, че на 22 май са продължили ограничени сражения във и около Бахмут.
  • Досега руският информационен отговор на превземането на Бахмут се съсредоточаваше върху съревнованието за отговорността за победата, а не върху обсъждането на възникналата военна ситуация. Свръхфокусът върху обявяването на победата в Бахмут отклонява вниманието от несигурната руска военна ситуация в и около Бахмут, като подчертава тежестта на влиянието на Пригожин в информационното пространство.
  • През нощта на 21 срещу 22 май руските сили нанесоха още един мащабен удар с дронове и ракети по украинската инфраструктура.
  • Руските сили продължиха ограничените наземни атаки в посока Купянск.
  • Руските сили постигнаха незначителни успехи в района на Авдийвка и не извършиха потвърдени или заявени наземни атаки в западната част на Донецка област.
  • Съобщава се, че Запорожската атомна електроцентрала е загубила мощност за седми път от началото на войната.
  • Съобщава се, че руските военни намаляват продължителността на обучението на военнослужещите, за да компенсират тежките загуби.
  • Руските окупационни власти обявиха, че в окупираните територии е започнало предварителното гласуване за управляващата партия "Единна Русия".
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини