Изложба, посветена на „Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката“

Изображение 1 от 6

    В деня, в който се отбелязват 11 години от Пернишкото земетресение, в сградата на Минната дирекция бе открита изложба, посветена на човека, който успява да положи основите на българската сеизмология, метеорология и климатология на нивото на европейската наука. Изложбата е наречена „Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката“ и е подредена от Исторически музей – Стрелча.
    „Благодаря за дадената възможност и поканата на общинската и областната администрация да представим тази експозиция с ценни документи пред пернишка публика. Изложбата гостува първо в Перник, именно в деня, когато се навършват 11 години от голямото земетресение, сполетяло града и околностите през 2012 г. Символно е, че представяме живота на човека, който преди повече от век поставя основите на българската сеизмология. Стайко Стайков е един от най-светлите умове на българската наука от началото на ХХ век, а името му остава в историята ни като пример на рядко талантлив учен, изживял живота си на един дъх, служейки всеотдайно на науката и на България“, сподели Николета Петкова – директор на Историческия музей в Стрелча при откриването на изложбата.
    „Знаково е, че на единадесетата годишнина от Пернишкото земетресение, днес откриваме изложба, посветена на първия български сеизмолог. Още по-знаково е, че тази изложба се открива в прекрасната сграда на Минната дирекция, сграда, от която в определени моменти на нашата история се е ръководило цялото минно дело на страната ни. Добре да си спомняме, че колкото и да дълбаем в земята и да се възползваме от нейните блага и богатства, все пак не сме по-големи от природата“, каза зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев.
    „Удоволствие е, че тази изложба с висока научна стойност гостува в емблематичната сграда на Минната дирекция в Перник. Гражданите на Перник заслужават достъп до подобна прекрасна експозиция, до оригиналните фотоси, документи и писма, които ни срещат с живота и полето на науката на д-р Стайков“, с тези думи областният управител на област Перник Людмил Веселинов се обърна към присъстващите по време на официалното откриване.
    Д-р Стайков е роден на 23 октомври 1882 г. в Стрелча. През 1912 г. завършва физика в Берлинския университет, а през 1914 г. защитава докторска дисертация. След това е асистент и главен асистент в Централната метеорологична станция. От 1915 г. е действителен член на Германското и Австрийското метеорологично дружество.
    Стайко Стайков работи в областта на атмосферната оптика и акустика, сеизмологията, метеорологията и климатологията. Полага основите на инструменталното определяне на земетресенията в България и установява връзката между далечината на епицентъра и времето на пристигане на първите два вида обемни вълни. Той е първият учен в света, който създава формула за установяване на дълбочината на хипоцентъра. Разработва модел за метеорологична клетка и начертава първите изотерми на България, разделя страната на четири климатични области и определя вертикалния температурен градиент.
    Негова е заслугата за монтирането на първия български сеизмограф в София през 1904 г. Трудовете му по сеизмология, климатология и метеорология са публикувани в най – авторитетните български, немски и италиански издания.
    Изложбата може да бъде разгледана до 30 май 2023 г. в изложбените зали на партерния етаж в сградата на Минната дирекция. Събитието се организира съвместно от Исторически музей – Стрелча, Община Перник, Областна администрация – Перник, със съдействието на РИМ – Перник и сътрудничество с Централен държавен архив – София и Държавен архив – Пазарджик.

     

    Източник: Perunik.COM

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини