Архитектурна обиколка организират в пернишкия квартал „Твърди ливади“

Архитектурна обиколка на пернишкия квартал „Твърди ливади“ организират утре. За инициативата съобщиха организаторите ѝ от фондация „Български архитектурен модернизъм“. Гост-лектор по време на опознавателния оглед ще бъде архитект Кристин Джалова. Израснала в Перник, тя е изследовател и автор на редица статии в сферата на архитектурното наследство.

Проектираният от архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов още през 20-те години комплекс (жилищна колония) „Твърди ливади“ е сред най-ранните образци на този тип строителство у нас. Появата му е отговор на бързото нарастване на населението на града поради нуждата от работна ръка в мините.

Организаторите на обиколката уточняват, че по време на тура ще бъде обърнато внимание на планирането на комплекса, уличната мрежа, типовете сгради и доминантните композиционни елементи на всяка една от секциите редови сгради.
Продължителността ѝ ще бъде около час и тридесет минути.

Квартал „Твърди ливади“ е изграден в периода 1927 - 1932 г. Той е обявен от Националния институт за паметниците на културата (сега Национален институт за недвижимо културно наследство) като групов паметник на културата (архитектурен ансамбъл) от местно значение. Той е единственият по рода си в България. Строителството му е плод на първия национален градоустройствен конкурс през 1925 г. Комплексът възниква като жилищно-градинско селище за семействата на миньорите. Премираният проект е дело на арх. Белковски.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини