Полицията с мерки за сигурност за абитуриентските балове в областта

Мерки за спокойно протичане на предстоящите абитуриентски балове предприемат структурите на ОДМВР-Кърджали. Уточнени са местата, където ще има празнични тържества на абитуриентите и около тях е планирано засилено полицейско присъствие за охрана на обществения ред. От сектор „Пътна полиция“ в Кърджали призовават зрелостниците към отговорно поведение на пътя. Предстоят специализирани полицейски операции за контрол на водачите във връзка с абитуриентските балове за спазване на правилата за безопасно поведение. Пътните полицаи напомнят, че са предвидени административни наказания по ЗДвП за неправилно превозване на пътници. Най-често срещаното нарушение по време на абитуриентските тържества е рисково поведение на пътници, които се показват през прозореца на автомобила по време на движение. Санкцията за това нарушение по ЗДвП е глоба в размер на 150 лв.  От Пътна полиция напомнят, че и водачите, и пътниците са задължени да използват обезопасителни колани. Миналата година по време на баловете в Кърджали са съставени 18 фиша за непоставени обезопасителни колани. Засилен ще е контролът по пътищата по отношение на водачите за спазване на скоростните режими, правоспособност, употреба на алкохол и наркотични вещества. Баловете през месец май са свързани с много емоции за абитуриентите, техните родители и приятели. За да не стават инциденти, които да помрачат тези незабравими за младите хора преживявания, контролиращите безопасното движение няма да  правят компромиси с нарушителите.

         Препоръки за безопасност

         Ако сте абитуриент

         Шофирането след употреба на алкохол и наркотици е престъпление.

         Спазвайте скоростните режими, нарушения от такъв характер са скрепени със солидни глоби, а в по-тежките случаи и с отнемане на свидетелството за правоуправление за определен срок.

         Използвайте обезопасителни колани – и водачи, и пътници.

         Не превозвайте повече пътници от разрешените за моторното превозно средство, което управлявате.

Ако лично вие шофирате към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокации за състезаване или други нарушения на правилата за движение по пътищата.

Несъобразната скорост в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и др.

Движете с по-ниска скорост. Бъдете толерантни към другите участници в движението, които не празнуват.

Помнете, че червеният сигнал на светофара не дава предимство на празнуващите!

Не приемайте да ви вози някой, който вече е пил алкохол, или е неправоспособен.

Не изключвайте мобилните си телефони, а при нужда потърсете полицията на телефон 112 или своите родители и близки.

             

         Ако сте родител на абитуриент

Независимо от суматохата по организацията на празника на вашия син или дъщеря отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и на тези, които го съпровождат.

Предложете им истински да се забавляват на бала, а вие или друг да поеме ангажимента да им бъде шофьор. Дори да са правоспособни водачи за предпочитане е абитуриентите да не шофират, когато са в особено емоционално състояние и лесно може да допуснат грешки.

Ако все пак за деня на бала или за следващите празнични дни предоставите на своя абитуриент семейния автомобил, поговорете с него за опасностите на пътя.

Доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол, да не кара рисково и да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на компанията.

Напомнете на абитуриента да не изключва мобилния си телефон, за да може да потърси помощ при нужда.

Това съобщиха от  Регионален пресцентър на МВР-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини