Вторият тур на президентските избори в Турция ще е на 28 май

Нито един от кандидатите за президентския пост в Турция не спечели над 50 процента от гласовете на изборите в Турция, състояли се на 14 май, заради което в страната ще се проведе втори тур на гласуването. Това съобщи днес председателят на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция Ахмет Йенер, цитиран от телевизия НТВ.

Вторият тур на президентските избори ще се проведе в неделя, 28 май, каза той.

Той съобщи, че към 15:15 ч. днес след преброяването на 100 процента от бюлетините става ясно, че за настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган са гласували 49,51 на сто от избирателите, за лидера на опозицията Кемал Кълъчдароглу - 44,88 на сто, а за кандидата на Алианса АТА Синан Оган - 5,7 на сто от гласоподавателите. За Мухарем Индже, който преди дни обяви, че се отказва от кандидатурата си за президентските избори, са гласували 0,44 на сто от избирателите.

Избирателната активност на вчерашните избори е била 88,92 на сто, обяви Йенер.

Синан Оган, националистическият кандидат за президент на Турция, който остана трети на изборите вчера, заяви, че може да подкрепи основния опозиционен кандидат Кемал Кълъчдароглу на втори кръг само ако той се съгласи да не прави отстъпки на прокюрдска партия, предаде Ройтерс.

"Ние ще се консултираме с нашите гласоподаватели за решението по отношение на балотажа. Но вече сме дали ясно да се разбере, че борбата срещу тероризма и връщането на бежанците обратно у дома са нашите червени линии", посочва Оган в интервю за агенцията.

Според анализатори неговата подкрепа за един от двамата кандидати на втория тур може да се окаже от ключово значение, отбелязва агенцията.

Кюрдските избиратели, които формират 15-20 процента от електората, имат ключова роля в изборите в Турция. Прокюрдската Демократична партия на народите не е част от основния опозиционен алианс, но е яростен противник на Ердоган след репресиите срещу членовете й през последните години и обяви подкрепата си за Кълъчдароглу в президентската надпревара. 

Оган е кандидат на алианса АТА, който обединява пет партии, начело с ръководената от него Партия на победата. Той беше изключен от Партията на националистическото действие, с която споделя еднакви националистически възгледи. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини