Сто и осемдесет години от създаването си отбеляза най-старото училище в Перник

Сто и осемдесет години от началото на просветното дело в Перник и от своето създаване отбеляза Шесто Средно училище (СУ) „Св. Св. Кирил и Методий“. Учебното заведение, приемник на килийно училище при храм „Св. Георги Победоносец“, е създадено през 1843 г. Сред гостите, уважили юбилея, бяха кметът на Община Перник Станислав Владимиров, областният управител Людмил Веселинов, началникът на Регионалното управление на образованието в Перник Ваня Коконова, директори на училища. Учениците представиха богата и пъстра празнична програма.

„Днес празнуваме 180 години история на най-старото школо в Перник, родено в далечната 1843 г. и преминало през времето, за да се превърне в символ на развитието, духовността и знанието в нашия град. Величествена е историята на нашето училище, родено в тъмнината на робството и нагърбило се с тежката си мисия да изведе селището от мрака, за да крепне българският дух“, каза директорът на училището Адриана Ольова.

Кметът на Перник също поздрави присъстващите. „Сто и осемдесет години са период дал много на нашия град и на Шесто СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, защото поколения са попили знанията на десетките учители и са израснали като силни и истински българи“, каза кметът. Той благодари на ръководството на училището и призова учениците да се вслушват в своите преподаватели, попивайки техните знания.

Приветствие по повод годишнината отправи и областният управител на Перник Людмил Веселинов. Той заяви, че Шесто СУ е първото учебно заведение в миньорския град възпитавало поколения още преди да бъде създадена модерната българска държава.

Шесто СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ е най-старото училище в Перник. През 2020 г. то бе обявено за „Глобално училище“, а година по-късно стана носител и на приза „Глобално училище в действие“. Школото е включено и в списъка на иновативните училища в Република България с решение номер 479 от 5 август 2019 г.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини