Светлин Грънчаров представи пред славейковци компютри от вчера и днес

Учениците от СТЕМ паралелките 8в и 9в клас на СУ „Петко Рачов Славейков“ заедно с представителите на училищния фотоклуб, школа WhiteHatи журналистическия клуб присъстваха на изключително интересна беседа със Светлин Грънчаров – инженер-програмист, родом от Кърджали, който постига успехи в областта на информационните технологии, по които е запален от малък.

Директорът Милко Багдасаров го представи с гордост, тъй като Светлин е един от първите му възпитаници в първата му школа по информатика още преди да поведе екипа на СУ „П. Р. Славейков“. Разказа няколко интересни истории от времето на създаването на школата и включването на първите в нея - Светлин Грънчаров, тогава седмокласник и Тодор Ташев – десетокласник, възпитаници на първия учител по онова време в Кърджалийски окръг – Милко Багдасаров. Те са неизменни участници и победители по време на националните олимпиади тогава.

Увлекателно и на разбираем език Светлин Грънчаров разказа на славейковските гимназисти за развитието на компютрите от самото им създаване до днес. Показа им нагледно истинска изложба от технологиите през годините – използвани компютри преди 20, 30, 40 години. Това, което не беше донесъл на живо, показа в презентация с примери и изображения. Най-голям интерес предизвика демонстрацията на първия български робот „Робко 1“ и архивни носители на информация, за които младежите често даже не са чували - магнитни ленти, перфоленти, перфокарти, дискети и дискове, кондензатори, харддискове и други елементи с големи размери, които днешният млад човек, свикнал всичко да е в телефона му, смята за невъобразими.

Лекцията бързо се превърна в дискусия, а демонстрациите се посрещнаха с интерес не само от бъдещите информатици, но и от бъдещите журналисти. Гостът обеща да се видят пак, когато успее да развие още повече хобито си да създаде своеобразен подвижен музей на компютри и техника.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини