Дезинформацията е основна заплаха за свободата на медиите

Политическа пропаганда, икономическа манипулация, фалшиво съдържание, генерирано от изкуствен интелект - дезинформацията в най-широкия смисъл на думата е основна заплаха за свободата на медиите по света, предупреждава организацията "Репортери без граници" (РБГ) в 21-вата си годишна класация, в която най-високо оценената държава е Норвегия, а най-ниско - Северна Корея (КНДР), отбелязва Франс прес.

И двете държави запазиха позициите си от миналата година.

Като цяло условията за практикуване на журналистика са лоши в 7 от 10 държави, показва класацията за тази година, която обръща специално внимание на последиците от дезинформацията.

Според РБГ в две трети от 180-те оценявани държави специалистите, които допринасят за изготвянето на класацията, "съобщават за участието на политически актьори" в "масирани кампании за дезинформация или пропаганда". Такъв е случаят с Русия, Индия, Китай и Мали.

 В по-широк план тази класация подчертава заблудите, които се разпространяват в дигиталните медии. Цяла индустрия "прави възможно производството на дезинформация, нейното разпространение или усилване", обяснява Кристоф Делоар, генерален секретар на неправителствената организация. Според него това е случаят с "ръководителите на дигитални платформи, които не се интересуват от разпространението на пропаганда или фалшива информация". Типичен пример за това е "собственикът на Туитър Илон Мъск".

Друг феномен е фалшивото съдържание, създадено от изкуствени интелекти (ИИ). Изкуственият интелект Мидджърни (Midjourney) "който генерира изображения с много висока разделителна способност, захранва социалните мрежи с все по-правдоподобни фалшификати", посочва организацията, като посочва фалшиви снимки от ареста на Доналд Тръмп, станали изключително популярни.

Свидетели сме и на "мащабна манипулативна продукция" от специализирани компании, от името на правителства или компании.

През февруари тази година обширно разследване на колектива от разследващи журналисти "Забранени истории" разкри дейността на израелска компания, наречена "Екип Хорхе", която е специализирана в дезинформацията.

Всички тези "неописуеми манипулативни способности се използват за подкопаване на онези, които олицетворяват качествената журналистика, като в същото време отслабват самата журналистика", предупреждава "Репортери без граници".

"Достоверната информация бива заглушавана от поток от дезинформация", казва Делоар, който смята, че "хората все по-малко осъзнават разликите между истинското и фалшивото".

"Едно от основните предизвикателства е да се възстановят демократичните принципи на този гигантски пазар на внимание и съдържание", добави той.

 В класацията най-голям спад се наблюдава в Перу (110-то място, спад с 33 места), Сенегал (104-то място, спад с 31 места), Хаити (99-то място, 29 места надолу) и Тунис (121-во място, спад с 27 места). Обратно, Бразилия е на 92-ро място, като се е изкачила с 18 места след напускането на след оттеглянето на бившия крайно десен президент Жаир Болсонаро, който беше победен от Лула на изборите в края на октомври.

Франция се е изкачила от 26-то на 24-то място. Това се обяснява предимно "с това, че ситуацията се влошава на други места", според Делоар. Германия е на 21-во място, като е паднала с пет места заради "рекорден брой прояви на насилие и арести на журналисти".

В регионалните класации "регионът на Близкия изток и Северна Африка остава най-опасен за журналистите", а Европа - с най-добри условия.

Световният индекс на свободата на печата се изготвя от "Репортери без граници" на базата на "количествено проучване на злоупотребите, извършени срещу журналисти", от една страна, и "качествено проучване", от друга. Последното се основава на "отговорите на стотици експерти по свободата на печата (журналисти, учени, правозащитници) на сто въпроса".

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини