Ирански военни отвлякоха петролен танкер в Оманския залив

Ирански военни заловиха чужд петролен танкер в неутралните води на Оманския залив. Това съобщиха от пресцентъра на ВМС на САЩ.

Длъжностни лица казаха, че корабът се е насочил към Хюстън, преди внезапно да бъде отвлечен в международни води. Американският флот каза в изявление, че незаконното изземване е извършено от военноморските сили на Иран.

Инцидентът е станал в 13:15 ч. местно време в четвъртък, 27 април, близо до бреговете на Йемен. Петролният танкер Advantage Sweet, плаващ под флага на Маршаловите острови, е подал сигнал за помощ по време на залавянето.

"Действията на Иран противоречат на международното право и подкопават регионалната сигурност и стабилност. Иранското правителство трябва незабавно да освободи петролния танкер", казаха американските военни и добавиха, че наблюдават ситуацията.

Танкерът е плавал към Хюстън по данни на тракера на кораби.

На борда е кацнал хеликоптер, според компания за морска сигурност.

Иранската армия съобщи, че е заловила петролен танкер под флага на Маршалови острови в Оманския залив, след като се е сблъскал с иранска лодка, ранявайки няколко души от екипажа, съобщиха иранските държавни медии.

Флотът на ВМС на САЩ, разположен в тази част на света, настоява за незабавното освобождаване на кораба, като той е петият търговски кораб, незаконно отнет от Техеран през последните две години.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини