Голям интерес към Деня на отворените врати в Районен съд-Кърджали

Изображение 1 от 2

  По традиция и през тази година в Деня на отворените врати в Районен съд – Кърджали, магистрати и служители посрещнаха ученици и граждани в съдебната зала и разиграха симулативен процес по действителен казус.

        Инициативата се състоя на 21.04.2023 г., а поради проявен голям интерес от страна на подрастващите, тази година бяха разиграни два симулативни наказателни процеса по сценарий.

       Председателят на съда Здравка Запрянова откри Деня на отворените врати с встъпителни думи към проявилите интерес към инициативата граждани, както и ученици от няколко училища от града и от областта, след което демонстрира пред присъстващите разпределение на наказателно дело чрез случаен избор, което бе извършено в Единната информационна система на съдилищата.

      Денят на отворените врати продължи като в съдебната зала магистрати и съдебни служители от районния съд разиграха симулативен наказателен процес по действителен казус. В предварително подготвен сценарий по обвинение за престъпление, представляващо управление на МПС след употреба на наркотични вещества, те влязоха в ролите на съдия, съдебен секретар, прокурор, подсъдим, защитник, свидетели и вещи лица. „Заседанието“ по наказателното дело бе водено от съдия Вергиния Еланчева. В ролята на прокурора влезе Председателят на съда – Здравка Запрянова, а съдия Мариана Гунчева бе в ролята на адвокат на подсъдимата. Останалите участници в съдебния процес бяха съдебни служители от районния съд. При оттегляне на тайно съвещание на съда за произнасяне на присъда, учениците имаха възможност да задават въпроси към магистратите. Те коментираха как е протекъл наказателния процес и изказваха становища за това какво би могло според тях да бъде наложено като наказание от съда за извършеното престъпление. След произнасяне на присъдата, учениците посетиха и разгледаха различните служби в Районен съд – Кърджали.

       Инициативата „Ден на отворените врати“ се провежда в органите на съдебната власт под надслов „Открито за съдебната власт“ и е насочена към популяризиране дейността на съда, с цел повишаване правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на доверие в работата на съда.

      Целта на провеждането на симулативен наказателен процес е формирането на реална представа за правораздавателната дейност на съда по делата и ролята на всеки един участник в наказателния процес, постигане превенция сред младежите, възпитаване на чувство за справедливост и отговорно вземане на решения.

  24 април 2023 г.                                   Пресцентър

                                                                       Окръжен съд – Кърджали

                                                                                               

        

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

  Още новини

  Последни новини