Рамазан Байрам е!В над 200 джамии в Кърджалийско отслужиха празнична молитва

  Рамазан Байрам е!В над 200 джамии в областта отслужиха рано тази сутрин празнична молитва.Молитвените домове бяха отворени още в 4,30 сутринта за сутрешна молитва,която започва в 5,10 часа.И двата храма в Кърджали бяха препълнени от богомолци.В новата джамия се помоли и кметът на Кърджали инж.д-р Хасан Азис.

  Първо се четоха аети от Корана.След това се отправи дуа/молитва/ за хатим т.е за края на рамазанските пости.Имаше и ваас-лекция.

  В своето приветствие към мюсюлманите районният мюфтия Бейхан Мехмед пожела за здраве и благополучие.Той се помоли за мир и разбирателство в разкъсвания от противоречия свят.

Рамазан байрам води началото си от 624 г. от времето на мюсюлманския пророк Мохамед. Чества се на първия ден от месеца шаууал, след свещения месец рамазан, в който мюсюлманите постят.

За мюсюлманите както Рамазан байрам, така и Курбан байрам, са повод да покажат благодарността си към Аллах.

Кметът на община Кърджали д-р инж.Хасан Азис и Общински съвет – Кърджали честитиха на всички мюсюлмани свещения празник Рамазан Байрам като им пожелаха здраве, благополучие и радост! Нека на този празник  отворим сърцата си за добро, почтеност и взаимно уважение! Честит Рамазан Байрам!се казва в поздравителния адрес.

 В навечерието на празника мюсюлманите от областта,както повелява традицията посетиха гробищните паркове и почистиха могилите на своите близки покойници.Мнозина оставиха до надгробията цветя.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини