Настъпи ли ерата на екзабайта?

5 екзабайта данни в интернет пространството – това ще е част от равносметката на настоящата година, посочиха анализаторите на интернет трафика от Synnovate вчера по време на семинара „Webit METRICS“. Въпросният обем касае само данни, обменени в свободното онлайн пространство – изобщо не става дума за съдържанието, генерирано в корпоративни мрежи, P2P мрежи и др.

Според данни на ABI Research, публикувани по-рано тази година, основен принос за увеличението на глобалния трафик ще имат мобилните устройства – смартфони и преносими компютри. Мобилният трафик на данни по света достигна 1,3 екзабайта през 2008 година, посочва ABI и прогнозира, че към 2014 година ще се стигне дотам, че въпросният обем данни ще се трaнсферира само за месец, а не за година.

Пак до 2014 г. около 26% от мобилния трафик ще е от аудио и видео стрийминг. Видео-стриймингът ще бележи най-голям растеж от всички видове IP трафик – средно по 62% годишно.

Според прогноза на Cisco Systems, глобалният IP трафик ще достигне 677 екзабайта само в рамките на 4 години. През 2012 година световната мрежа ще достигне темпо от 510 екзабайта годишно. Само годна след това, през 2013, темповете ще се измерват в 56 екзабайта месечно.

До края на 2013 година генерирането на данни онлайн ще достигне таква скорост, че ежемесечно ще се появява обем данни колкото за 10 милиарда DVD-та. Peer-to-peer (P2P) трафикът ще нараства като обем, но ще намалява като процент от цялостния IP трафик.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини