Идва Червен,пъстър Великден в Кърджали

540 яйца боядисаха, днес, на Велики четвъртък децата от Школата по етнография и краезнание, Детски и младежки парламент и клуб „Театър, творчество изява“ към Общински детски комплекс гр.Кърджали. Както всяка година и сега яйцата са дарени от фирма „Яйцепром“. Госпожа Нели Карабашева разказа на децата за християнската традиция да се шарят яйца за Великден, за символиката на първото боядисано червено яйце и традиционната обредност на празника Възкресение Христово. Спазена бе и традицията с първото боядисано червено яйце да се натъркат челата на всички, за да са здрави през цялата година. Във великденското боядисване на яйца се включи и кметът на Община Кърджали д-р инж.Хасан Азис, който под ръководството на Любомира обагри пъстри великденски яйца, след което заедно с децата и младежите оформиха великденски пакети.

За поредна година ОДК организира Благотворителната великденска инициатива „Великденска усмивка” за да зарадва деца и възрастни в неравностойно положение. Тази година децата и младежите от Школата по етнография и краезнание и Детски и младежки парламент с ръководител Нели Карабашева  и клуб „Театър, творчество изява“ с ръководител Марияна Бекриева решиха да участват със собствени средства и заедно със своите родители събраха 450 лв. за инициативата. Кметът на община Кърджали също се включи в събирането на средства. В благотворителната инициатива се участва и „Каменова Лили арт“, която дари гипсови зайчета за пакетите. С част от дарените и боядисани яйца и закупените лакомства младите хора подготвиха 55 великденски пакета, които днес раздадоха на децата и младежите от центровете за настаняване от семеен тип в нашия град. Великденски яйца и козунаци занесоха и на своите приятели от Дома за възрастни хора с пожелание към всички за здраве и благополучие и с надеждата да има повече усмивки  за светлия християнски празник Възкресение Христово.

Община Кърджали и Общински детски комплекс канят децата и техните родители на Великденски детски празник, в неделя, на 16 април от 11 ч. пред църквата "Св.Георги Победоносец".  Празникът ще започне с благословията на отец Петър.       

 Във великденската програмата ще участват деца от клуб „Театър, творчество, изява“ и ДВГ "До Ре Ми" към ОДК, Детска вокална фолклорна група към СУ „Й.Йовков“ и танцова формация „Тракийска младост“  при НЧ “Родопски фар“ кв.Гледка.

 Всички деца ще могат да се включат и във великденското борене на яйца, за което са приготвени над 200 пъстри великденски яйца.

Това съобщиха от ръководството на ОДК в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини