Македонска партия обвини Христиан Пендиков в клевета срещу държавата

Проруската и просръбска партия "Левица" на Димитър Апасиев в Република Северна Македония внесе сигнал срещу Христиан Пендиков в прокуратурата в Охрид, съобщи вестник "Слободен печат".

Сигналът е за лъжи и клевети към македонския народ и държава. Сигналът срещу Пендиков - "генералния секретар на неофашисткото сдружение "Цар Борис Трети" е за това, че в интервю от 14 февруари той казал, че "македонците и българите са един народ".

Според "Левица" с тази изява Пендиков уронва престижа на РСМ и разпалва национална омраза, поставяйки под въпрос македонската националност и идентичност".

Цитираното интервю Пендиков даде пред bTV, след като беше изписан от ВМА, където дълго време беше лекуван след тежкия побой, нанесен му вечерта на 9 януари пред ресторант в Охрид. За нападението бяха задържани Илия Спасески и Борче Ангелов. В хода на делото стана ясно, че след побоя женски глас призовал да извикат полиция, но Спасески отговорил: "Не трябва за българин да викаш полиция, нито един да не остане!".

В интервюто си от февруари Пендиков все още говори трудно, заради счупената долна челюст. В него той все пак разказа как се е осъзнал като македонски българин - след като започнал да чете световна история и видял, "че сме един народ, че българите не са фашисти, че Цар Борис Трети е помагал на много евреи, а не е навредил". 

Той казва също, че за македонските българи в Северна Македония "е много трудно да говорят пред медии и да дават интервюта. Като причина изтъкна: "След всяко интервю, което даваме по телевизиите, нас все повече ни псуват и получаваме повече заплахи".

Сигналът срещу Пендиков се случва в момент на напрежение между двете страни заради заличаването на българските клубове в РСМ и заради вписването на българските македонци в Конституцията на югозападната ни съседка.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини