Музейна сбирка „Четирима братя и едно небе“ привлича посетители в село Ковачевци

Много посетители привлича музейната сбирка „Четирима братя и едно небе“, подредена в етнографския комплекс в пернишкото село Ковачевци, съобщи на БТА уредникът Камелия Вълкова.

Тук е съхранена историята на фамилията, дала най-много летци на България. Това са Стаменкови,  изпратили в небето девет пилоти. Летци са четиримата братя Стаменкови, съпругът на една от сестрите им, двама от синовете им и още двама зетьове.

Те са работили в авиацията общо 264 години, 3 месеца и 23 дни, пролетели са във въздуха 57 488 часа, изпълнили са 161 297 полета, дали са на Отечеството 3556 бойни дежурства, всички безаварийно. Летели са във всички видове авиация - военна, гражданска и селскостопанска.

Музеят на авиацията и космонавтиката в Ковачевци съществува от 2001 г., първоначално като частен. Сбирката подредил в дома си бившият пилот о.р. полковник Карамфил Стаменков.  Пенсионираният летец изложил събираната от него в продължение на 30 години колекция в родната си къща в Ковачевци.

В експозицията могат да се видят макети на всички модели самолети в света от 1917 г. до 2012 г. по години на производство и съответната държава - производител. Показани са още фамилни ордени, снимки на авиатори и космонавти, военни униформи, макети на ракети, дори космическа храна.
 
На входа на Ковачевци, пред дома на Стаменкови, е кацнал истински боен изтребител Миг-17. На него Карамфил Стаменков е летял 15 години. Самолетът бил пилотиран и от тримата му братя. Изтребителят е дарен на община Ковачевци от Министерството на отбраната и връчен лично от бившия началник на Генералния щаб ген. Михо Михов, който е ученик на Карамфил Стаменков и също е управлявал този МиГ.
 
Ентусиазираният пилот в продължение на над 20 години издавал стенвестник „Илюшин“, екземпляри от който са включени в колекцията на музея. Изданието носи името на конструктора на самолети марка „Ил“, на които тогава летял Карамфил Стаменков.

Пилотът изработил 300 табла със снимков материал, посветен на българската авиация. Експозицията му е отличена със златен медал от Руския културно-информационен център.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини