Протестите на зърнопроизводителите продължават както е планирано

България и други страни членки на ЕС ще изпратят общо писмо до Европейската комисия, с което ще поискат промяна на регламента на Европейския съюз, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Това обясни пред журналисти служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Явор Гечев, служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите проведоха работна среща с президента Румен Радев.

"Това, което сме изразили като държава, е, че искаме отпадането на невъзможността да се прилагат антидъмпингови механизми по отношение на свръхнасищане на пазара. Другото, което сме отправили като искане, е при констатация на държавите, че има прекомерен внос, прекомерно натрупване на определени стоки, не само зърнени храни, държавата да може да прилага депозити, които след излизането и влизането в други държави, включително европейски, да бъдат възстановявани, за да може по-равномерно да се разпространява продукцията", коментира Гечев. Министърът посочи, че България не може да наложи сама вето на регламента. 

Протестите ще продължат и утре, както е планирано, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводители Костадин Костадинов. "Съвместно с колегите от другите страни ще бъдем заедно и на 7 април, когато е планиран всеобщ протест на всички засегнати", добави Костадинов.

Технологичната карта за производство на Украйна не е по стандартите на ЕС и това е една от причините цената на продукцията да е по-ниска, обясни Красимир Аврамов, председател на националната Асоциация на зърнопроизводителите. Друга причина, която той посочи, е по-високата цена на торовете в България. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fg
    fghj
    0 0
    09:33, 31 мар 2023
    За пореден път Държавата ни пази бизнеса, а не народа, но идат избори и ще ви изметем.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини