Ясен ли съм вече? Радев от Брюксел за въглищните райони и снарядите, но не за Украйна

България не се е отказала от Плана за справедлив преход. Това заяви президентът Румен Радев преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"Служебното правителство не се е отказало от Плана. Това е някакво недоразумение с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим плановете, съгласувани с трите важни области - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Разбира се, че ще ги предоставим", каза Радев.

Президентът заяви, че е напълно възможно страната ни да бъде приета в Шенгенското пространство през октомври тази година, ако изпълни всички важни стъпки и направи необходимите законодателни промени. Той подчерта, че се водят разговори с нидерландския премиер Марк Рюте, австрийския канцлер Нехамер, с ЕК и със Съвета.

Радев определи решението на властите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля като израз на безсилие и паника.

"Това отеква много лошо в ЕС. Това решение е израз на паника и безсилие, защото властите в Република Северна Македония трябва най-сетне да признаят, че има македонски българи и българско присъствие в Северна Македония не от сега, а от векове - от 1300 години. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори Република Северна Македония да впише българите в своята конституция", каза той.

България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, а не за Украйна. Това заяви президентът Румен Радев преди заседанието на Европейския съвет, който започва днес в Брюксел.

Президентът посочи, че България е важна част от Европейския механизъм за укрепване на мира, създаден година преди войната в Украйна.

"Затова високо оценяваме визитата на комисар Тиери Бретон, която започна именно от България, като признание за традициите, опита и големия капацитет на отбранителната ни индустрия. С ЕК ще работим за повече инвестиции в отбранителната ни индустрия, но България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави. Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна", каза Радев.

Президентът Румен Радев заяви, че ако продаваме оръжия на други страни, ще поставяме условия те да не бъдат препродавани на Украйна. Той отново подчерта, че България няма да участва в съвместната поръчка за Украйна на 155-милиметрови снаряди.

България е сред десетте страни членки, които не участват в общата поръчка, каза държавният глава.

"Само 17 държави плюс Норвегия, която не е член на Европейския съюз, сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана за обща доставка. България не е сред тях. Ние се ангажираме само със снаряди, които могат да отидат в наши партньори и съюзници, ако те поискат от нас, но не и със Украйна. Ясен ли съм вече?"

На въпрос дали това не усложнява цялата схема - тоест България ги продава на някого, а те след това отиват за Украйна, Румен Радев каза:

"Това вие го проверявайте като журналисти. Аз ви казвам, като държавни отношения, ние какво можем и какво не можем. Но България няма да участва в тази обща поръчка за доставка на снаряди за Украйна заедно с други 9 държави. Изяснихме въпроса".

Имаме голям интерес да внедрим и да произвеждаме 155-мм снаряди за губици натовски стандарт, заяви Радев, което е важно за нашата модернизация.

Запитан как ще реагира, ако продадените от България боеприпаси на друга страна, се окажат в Украйна, президентът Радев отговори:

"Това е отговорност на тази държава. Тя е длъжна да ни уведоми за какво ги иска като енд юзър (краен получател - б.р.) тези снаряди. Разбира се, че ще поставим условия".

Как ще реагира държавният глава, ако следващият парламент одобри оръжейна помощ за Украйна?

"Аз очаквам и призовавам следващия парламент да постави на първо място повишаването на отбранителния капацитет на България. И ако парламентът отново призове за доставка на оръжия за Украйна от Българската армия, нека има смелостта да състави редовно правителство и то да носи отговорност пред българските граждани."

Сред темите на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС са продължаващата война на Русия срещу Украйна, повишаване на конкурентоспособността и производството на Европа, предизвикателствата пред енергетиката, миграционният натиск и други теми от дневния ред на Европейския съюз.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини