Русия смята китайския план за примирие в Украйна за "основа за уреждане на конфликта"

Русия гледа на китайския план за примирие в Украйна като възможна основа за край на войната. Това каза руският президент Владимир Путин във вторник след среща с китайския държавен глава Си Дзинпин в Москва.

Китайският план в 12 точки призовава за прекратяване на огъня и мирни преговори, но не и за изтегляне на руската армия от Украйна. Той беше публикуван през февруари и беше приветстван от Русия и критикуван от страните, подкрепящи Украйна.

Украйна посочва изтеглянето на руската армия от своята територия като условие за каквито и да е разговори за мир.

По време на съвместна пресконференция със Си след срещата, Путин каза, че планът може да бъде приложен, когато “Западът и Киев са готови”.

“Много разпоредби от китайския мирен план могат да бъдат взети като основа за уреждане на конфликта в Украйна, когато Западът и Киев са готови за това”, каза Путин, цитиран от Би Би Си. “До момента обаче не виждаме голяма готовност от тяхна страна.”

Си Дзинпин каза, че Пекин подкрепя мира и диалога. Той добави, че Китай заема “безпристрастна позиция” по отношение на войната в Украйна.

Държавите, които подкрепят Киев, смятат, че китайския план за прекратяване на войната облагодетелства единствено Русия.

Китай публикува своя мирен план с 12 точки за войната в Украйна през февруари. Китайският план призовава за прекратяване на огъня и мирни преговори, но не и за изтегляне на руската армия от Украйна.

В документа се осъждат “едностранните санкции”, наложени на Русия заради непровокираното нахлуване в Украйна и се повтаря руската позиция, че инвазията е предизвикана от действията на Запада.

Преди втория ден от разговорите на Путин и Си в Москва, САЩ призоваха китайския президент да поиска от руския държавен глава да изтегли армията си от Украйна. Според Вашингтон “всяко прекратяване на огъня, което не включва изтеглянето на руските сили от Украйна, би ратифицирало незаконните завоевания на Русия”.

По време на срещата в Москва Си и Путин подписаха документи за “стратегическо сътрудничество” между Китай и Русия. Си определи това като начало на “нова ера” в отношенията между двете страни.

Двамата президенти казаха, че са обсъдили засилване на сътрудничеството в областта на търговията, икономиката и енергетиката. Путин каза, че са договорени допълнителни доставки на газ за Китай. Пекин се превърна в основен вносител на руски газ, след като Русия прекрати по-голяма част от доставките за Европа.

Посещението на Си в Москва се приведе на фона на задълбочаваща се международна изолация на Москва след началото на инвазията ѝ в Украйна. Преди дни Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин за предполагаеми военни престъпления.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини