Класиран отбор на „Славейков“ за публичния конкурс за участие в европейския кръг по статистика

Отбор YBP от СУ „Петко Рачов Славейков“ – Кърджали е класиран на 5-то място от 113 отбора в България на националния кръг на олимпиадата по статистика, чиито резултати излязоха официално вчера. Това дава възможност на отбора да продължи напред и да се бори за представяне на България в Европейския кръг на олимпиадата.

Отбор YBP включва учениците от 9“в“ клас Любомир Колев, Георги Тянев и Александър Делчев и достига резултат от 98,13 точки. На първо място в националния кръг е отбор „TEAM-PRO“ от ПГИМ - Пазарджик с 99.25 точки, чиито ръководители в края на миналата година бяха гости на СУ „П. Р. Славейков“ и обучиха много ефективно младите статистици. 

Директорът Милко Багдасаров се срещна още рано сутринта с трите момчета и техния ръководител Марияна Янева, за да ги поздрави за успеха и да ги мотивира на следващия кръг да се представят още по-добре.

Малко по-късно директорът се срещна с всички екипи по статистика в училището за шампиони с ръководители Златомира Джисова и Марияна Янева, които също са се справили много добре и с много малки разлики в сравнение с първите пет отбора в класирането, но остават извън финалната петица. „Дори и един класиран екип е изключителен успех за нас, тъй като отборът ни по статистика съществува съвсем отскоро и все още ни липсва опит в тази сфера, а и в този тип състезания“. Багдасаров поздрави всички участници и изказа своята увереност, че догодина резултатът на това ниво ще бъде още по-добър.

Европейската олимпиада по статистика се организира от Евростат и част от държавите - членки на ЕС, с цел да се повиши статистическата култура на учениците и учителите.

Инициативата е насочена към повишаване на функционалната грамотност на учениците чрез засилване на любопитството и интереса им към статистиката, като се покаже нейната роля както в различните сфери на обществения живот, така и във всекидневието на обикновения човек. Същевременно целта е да се мотивират учителите да използват иновативни методи на преподаване на математическите, обществено-хуманитарните и природните науки и да се насърчи работата на учениците в екип и сътрудничество като средство за намиране на общи решения.

Състезанието се състои от два кръга: национален и европейски. Финалистите от националния кръг във всяка държава могат да участват в европейския кръг. Националният кръг се провежда на български език, а европейският - на английски език.

Националният кръг се проведе наскоро, а европейският - през април - май 2023 година. Вече започна трескавата подготовка на класирания отбор от СУ „Петко Рачов Славейков“ за европейския кръг.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини