Еврокомисарят Тиери Бретон идва в България да договаря боеприпаси за Украйна

Европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон пристига утре, сряда, на посещение в България, за да се срещне с представители на отбранителната индустрия. Това потвърдиха за БТА от представителството на Европейската комисия (ЕК) в София. 

Срещите с представители на отбранителната индустрия ще бъдат в Сопот.

В рамките на визитата си Бретон ще разговаря със служебния министър на отбраната Димитър Стоянов и заместник-министъра на икономиката и индустрията Ирина Щонова.

Тиери Бретон заяви вчера, цитиран от Франс прес, че тази седмица ще посети България и Словакия, за да положи усилия местната оръжейна промишленост "да увеличи много бързо производството" и да прикани индустриалците да увеличат производствения си капацитет.

Той посочи още, че Европейският съюз ще положи усилия да увеличи производството на боеприпаси, предназначени за Украйна, от "петнайсет индустриалци в единадесет страни", членки на общността. 

Миналата седмица на неформалната среща на военните министри в Стокхолм беше обсъждан план за увеличаване на финансирането за боеприпаси за Украйна с още 2 милиарда евро. Бретон и дипломат номер едно на Европа Жозеп Борел обявиха, че ЕС ще отговори готви координирано на нуждите на украинската армия, която страда от липса на муниции.

Планът включва незабавно предоставяне на боеприпаси от наличните национални запаси, консолидиране на търсенето чрез съвместен договор на ЕС от името на държавите-членки и масово увеличаване на производствения капацитет в самия ЕС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини