Представиха дрон изтребител с вертикално излитане

Австралийската компания BAE Systems PLC представи проект на голям дрон, който може да излита вертикално и да лети до пилотирани хеликоптери, което е последният залог за автономните военни операции, докато страните се стремят да модернизират въоръжените си сили.

Според публикацията на WSJ, новата система, наречена Strix, трябва да бъде достъпна и лесна за разгръщане, но в същото време осигурява значителен радиус на действие и огнева мощ. Видео, показано от BAE на въздушното изложение Avalon Airahow в Австралия, където беше анонсиран новият дрон и беше представен моделът, показва как Strix излита от лодката Stern. Друго видео показва как дронът със сгънати крила се съхранява в транспортен контейнер и след това се транспортира с камион.

"Уникалната възможност за Strix е, че той съчетава всички предимства на хеликоптери от гледна точка на вертикално излитане и кацане, но със скоростта, обхвата на полета и характеристиките на полезния товар на самолет", каза Бен Хъдсън, изпълнителен директор на BAE Systems Australia.

BAE каза, че дронът, който има обхват почти 500 мили с полезен товар от 350 паунда, може да се използва за различни мисии, включително удари по вражески цели, наблюдение и разузнаване, както и съвместно с пилотирани хеликоптери.

Дронът може да лети до пилотирани хеликоптери, но след това се ускорява, когато влезе в зоната на операциите, като по този начин разсейва огъня от хеликоптери. Целевият клиент на системите ще бъдат армии и флоти, а не военно-въздушни сили, казва Хъдсън.

Повечето дронове от такъв калибър изискват големи писти и обширна спомагателна инфраструктура, подчертава той.

"С нашето вертикално излитане и кацане, нищо от това вече не се изисква, така че можем да се доближим до фронтовата линия и да осигурим директна подкрепа на войските на бойното поле", каза той.

BAE каза, че все още работи по прототипа на дрона, но той може да бъде въведен в експлоатация до 2026 г. Хъдсън каза, че двама международни клиенти вече са проявили интерес към системата.

Хъдсън каза, че като се вземе предвид фактът, че противовъздушната отбрана се справя по-добре с конвенционалните самолети, военните са по-заинтересовани от достъпни безпилотни системи, които няма да ощетят бюджета, ако бъдат свалени.

"Евтини, но високоефективни автономни платформи като тази наистина заемат ниша на пазара в момента", каза той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини