Издирван за пране на пари от Австрия бивш член на ВСС е пуснат с гривна на глезена

Бившият член на Висшия съдебен съвет и експолитик Иван Димов, който е издирван от Австрия за прането на 170 000 евро в периода март-май 2020 г., е пуснат от затвора в Пловдив и ще чака решението да бъде екстрадиран под домашен арест с гривна на глезена, съобщи "24 часа". Днес Апелативния съд в града под тепетата реши окончателно Димов да живее на домашния си адрес в София.

Той беше задържан на 3 февруари на магистрала "Тракия" край Раковски, а Окръжният съд в Пловдив го остави в ареста.

Защитникът на Димов Емануил Йорданов изтъкна пред апелативните съдии недостатъците на Европейската заповед за арест, в която не били посочени време и място на извършване на престъплението и степен на участие на Иван Димов. Било ясно само, че на разкрита от него адвокатска, а не лична сметка са превеждани пари.

Според Йорданов документът не отговарял на формалните изисквания, в него имало празни квадратчета.

"А и 170 000 евро са пари, които може да бъдат изпрани и в Елин Пелин, не е необходимо да се ходи до Австрия", обяви Йорданов.

Иван Димов пък смята, че неговият случай ще стане емблематичен за "наказателните репресии", на които може да бъде подложен един български адвокат от австрийската страна. И се закани да вземе всички мерки, за да изчисти името си.

Прокурорът по делото Иван Даскалов обясни, че целта на мярката за неотклонение е да обезпечи присъствието на Димов на този процес и "домашен арест" в пълна степен го гарантира. 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини