НАП стовари нова тежест на фирмите заради ваучерите за храна

Без никакво предварително обсъждане и без преходен период служебното правителство и 48-ият парламент задължиха работодателите да декларират необлагаемите доходи на служителите си пред НАП до 28 февруари. Това ще стане се прави заедно с трудовите доходи, получени през 2022 г.  Става дума за много голямо разширяване на обхвата на информацията, която предприятията трябва да подадат пред НАП, и то бе предложено за изненада на бизнеса между първо и второ четене на закона.

Това каза заместник-председателят на Българска стопанска камара Станислав Попдончев в "(О)позиция" по повод новата административна тежест пред работодателите. Необлагаеми доходи са ваучерите за храна, парите за първите три дни болнични, обезщетения при пенсиониране, при прекратяване на работа по болест, при раждане на дете и други обезщетения за сметка на работодателя.

"Най-голямо затруднение за предприятията е декларирането на ваучерите за храна, които до 200 лв. месечно са необлагаеми", посочи Попдончев. Голяма част от предприятията ще въвеждат тези данни на ръка, тъй като ваучерите не са включени във ведомостите за заплати и не може автоматично сумите да залегнат в справката за доходите.

Според Попдончев идеята на Министерството на финансите да събира информация за всички доходи на гражданите, включително и освободените от данък, е добра, но не и начинът, по който бе прокарана. Целта на МФ и НАП е да създадат подоходен регистър, за да може по-точно и по-бързо да се насочват мерки за социална подкрепа.

Със същата цел от 2024 г. трябва да се декларират всякакви необлагаеми доходи и от други платци като ренти, хазарт, лихви, продажба и замяна на движимо и недвижимо имущество и др. Но за тях бе даден преходен режим от една година, единствено за работодателите такъв не бе предвиден.

Острото възражение на бизнеса за поредната административна тежест е довело единствено до отпадането от деклариране на парите за командировки. "Според първоначалния вариант трябваше да се докладват и парите за пътни, дневни и квартирни, въпреки че е спорно доколко това изобщо е доход", коментира Станислав Попдончев.

Още видеото:

- Кои още доходи ще бъдат докладвани пред НАП и кои не?

- Защо НАП не събира сама тези данни?

- Какво мисли бизнесът за проваленото заседание в парламента за промените в Кодекса за застраховане, което ни отдалечава от еврозоната?

Източник: в-к Сега

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  По
  По
  2 0
  17:18, 2 фев 2023
  завод Каменица АД Хасково Ваучерите са 75 лв и заплатата не е вдигната 1 лв.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини