Славейковци правят мартеници, ще закупят училищен дефибрилатор

Изображение 1 от 2

    Канят гражданите на Арт-работилница всеки вторник и четвъртък

    Фондонабирателна мартенска кампания „Мартеница си вземи и за купуване на дефибрилатор помогни“ стартират учениците на СУ „Петко Рачов Славейков“.

    В периода февруари – март 2023 година Ученическият парламент,  училищният клуб „Шампиони в доброто“ към Българския младежки червен кръст и детското благотворително движение „Ръка за помощ“ към Средно училище „П. Р. Славейков“ провеждат фондонабирателна кампания за закупуването на дефибрилатор в училище. Рисувано лого на кампанията направи седмокласничката Гамзе Рамадан, компютърно лого изработи Константин Дичев от 10а, а десетокласничката Емилия Карамфилова написа специално стихотворение. В рамките на кампанията, освен мартеници и базари, учениците ще направят видео за дейността си, което ще разпространят в социалните мрежи.

    Всъщност малки и големи нямат търпение и работилницата за мартеници започна седмица по-рано от предвиденото. В определената за Ученическия парламент стая кипи труд от рано сутрин до късно вечер. Представители на всички класове се редуват в творческата дейност и от ръцете им излизат различни по вид и качество на изработката продукти. По-малките ученици от 1 до 4 клас се включват от класните си стаи и предоставят готовите мартеници на отговорниците. Следобедите са за учениците от 5 до 7 клас, които се ангажират по график в часовете на целодневното обучение. Докато подготвят церемонията „Даскеер“ вечер след часовете, гимназистите също се включват в изработването на мартеници.

    Прилежните творци се стараят да правят възможно най-професионални мартеници, предвидили са опаковки, в които ги поставят след изработването.

    По време и след междусрочната ваканция учениците на „Славейков“ обявяват открита  Арт -Работилница за малки и големи, която ще се провежда в стаята на Ученическия парламент всеки вторник и четвъртък от 16 часа. Организаторите канят всички желаещи да се включат със своя труд, идеи и креативност в изработването на мартенски сувенири. Материалите са осигурени.

    Целта на славейковци е да изработят 10 000 мартеници, които да продават на благотворителни базари, по институции, при масови мероприятия и със събраните средства да финансират закупуването на дефибрилатор, който да се използва в училищни условия за всеки, който би имал нужда.

    Със създаването на клуб „Шампиони в доброто“ към БМЧК в най-голямото училище възникват нови въпроси и един от тях е повишаване на безопасността на намиращите се в него и около него много хора на различни възрасти.

    При различни ситуации дефибрилаторът може да спаси човешки живот. Славейковци са направили собствено проучване и консултации с БЧК какъв вид точно да поръчат, с който могат да работят и немедицински лица.

    Това е първата акция от този тип за набавяне на дефибрилатор в българско училище.

    Средствата ще се събират още в началото на втория учебен срок с базари и  разпространение на мартенски сувенири в институции.

    Славейковци очакват най-много продажби на базара във фоайето на Театрално-музикалния център, който ще организират в деня на провеждане на церемонията за връчване на наградите „Даскеер“ 2023 г. на 22 февруари. Средствата от продажбата на мартеници на базара в този ден ще бъдат за дефибрилатор, а постъпленията от продадените билети за „Даскеер“-ите ще отидат в сметката за лечението на Габи.

    Нешка Шопова

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини