Данилов: Русия готви максимална ескалация на войната срещу Украйна

Руските власти се готвят за максимална ескалация на войната срещу Украйна. Това може да се случи през следващите седмици.

Това заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов в интервю за Sky News. Според него щурмът може да е планиран за годишнината от началото на войната.

"Русия се готви за максимална ескалация. Събира всичко възможно, провежда обучение и тренировки. Разбираме, че всичко е на масата... Мога да кажа, че не отхвърляме нито един сценарий в следващите две до три седмици", подчерта Данилов.

Той също така не изключи, че руснаците могат да започнат настъпление срещу Украйна от юг, изток и север, както беше на 24 февруари 2022 г. Сега украинските защитници се готвят за всички възможни сценарии и този път имат много по-голяма подкрепа от партньори, отколкото преди година. Данилов каза, че около половината от над 320 000 войници, мобилизирани в Русия, ще участват в новата мащабна офанзива.

„Минахме през дълъг труден период, но съм сигурен, че основните битки тепърва предстоят и те ще се проведат тази година за два-три месеца. Това ще бъдат определящи месеци във войната“, обобщи той.

Новата руска офанзива

В средата на декември 2022 г. главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни заяви, че руснаците подготвят 200 000 войници за войната срещу Украйна.

По-късно ГУР предупреди, че за пролетта и началото на лятото е планирана нова голяма руска офанзива.

На 30 януари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че е вход подготовка на руските войски за нова офанзива.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини