Кметът с реформа срещу корупцията в Общината,за по-добра прозрачност в работата на администрацията

Кметът на Община Кърджали инж.д-р Хасан Азис предлага реформа в работата на администрацията,която цели борба с корупцията чрез по-добра прозрачност в обслужването на кърджалийци.

Целта на реформата е да се възприеме по-редовен, последователен и кохерентен подход за срещи с гражданите.

Така ще се повиши усещането за откритост и отзивчивост от страна на общинската администрация и членовете на Общинския съвет, ще се стимулира гражданското доверие и ангажираност и ще се улесни комуникирането на сигнали и жалби.

В тази връзка градоначалникът предлага на предстоящата сесия на местния парламент да бъде приета Програма за прозрачност и антикорупционни реформи на

                                                   община Кърджали  2022 - 2027 .

Предвиждат се следните мерки:

Изготвяне на списък с начините и формите за участие на гражданите в процеса на вземане на решения в общината;
Разработване на изчерпателно, лесно за разбиране ръководство за гражданско участие;
Публикуване на ръководството на уебсайта на общината и оповестяването му в медиите и социалните мрежи;
Разработване на план за информационна дейност, който включва календар на дейностите (пресконференции, предавания на живо, въпроси и отговори, общи събрания и т.н.). Планът следва да включва следните компоненти:

Провеждане на информационникампании с акцент върху функциите на администрацията и Общинския съвет, както и за гражданските права и задължения;
Провеждане на „Дни на отворените врати” на администрацията и на Общинския съвет, в рамките на които младежи, в т.ч. членове на Ученическите съвети да присъстват на заседания на комисии и на пленарни заседания на Общинския съвет;
Обсъждане с Регионалното управление на образованието (РУО) на възможността в рамките на часовете на класния ръководител в горните класове да се отдели специално внимание на  административните услуги, които предоставя общината; на здравни въпроси, вкл. здравното осигуряване, правото за гласуване, издаването на лични документи и др.;
Проучване на възможността за създаване на мини-обществени съвети в кварталите, в рамките на които да се обсъждат конкретни проблеми и решения и те да се адресират към общината;
При разработването на ръководството и плана за информационни дейности да се постави акцент върху гражданското образование на младите хора, като се разработят и планират таргетирани инициативи (и/или материали) за привличане на младите хора в процеса на обществени обсъждания, включително съвместно с младежки граждански организации.

Кмеът инж.д-р Хасан Азис обосновава приемането на програмата в своя докладна до общинските съветници.Ето аргументите му:

От месец октомври 2021г. в програмата на работа на Международния републикански институт /МРИ/ IRI, за оценка на уязвимости към корупция  на общинско ниво в България, включващо изследване на десет общини, в т.ч. и община Кърджали, във връзка с което бе създадена работна група включваща представители на общинска администрация, общински съветници и представители на гражданското общество /НПО/.

До март 2022 г. е изготвен Анализ на някои от непосредствените уязвимости  към корупция, които са извлечени от изразени позиции и опита на интервюирани  местни заинтересовани страни, който Анализ е публикуван от МРИ през юли 2022г.

На основата на констатациите на МРИ  от  Анализа публикувани в ,,Оценка на уюзвимостите към корупцията на общинско ниво в България: изследване на десет български общини“ е изготвена  Програма за прозрачност и антикорупционни реформи на община Кърджали 2022 – 2027.

Предложеният документ съдържа мерки за прозрачност и предлага краткосрочни и дългосрочни реформи насочени към информиране,  гражданското участие и отчетността на управлението на общинско ниво с цел превенция и противодействие на корупцията.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини