Кметът на Кърджали ще участва днес в среща на върха на B40 в Атина

Организацията на балканските градове, която обединява общини от 11 държави, бе създадена  през 2021 г. по инициатива на кмета на Голямата Истанбулска община Екрем Имамоглу.  Сред учредителите на Мрежата на балканските градове е кметът на община Кърджали и заместник-председател на УС на НСОРБ д-р инж. Хасан Азис. През месец декември 2021 г.  истанбулският кмет пристигна за  работна среща с УС на  НСОРБ в София, на която беше договорено включването и на други  10 български общини в В40.

На срещата в Атина ще участват около 80 кметове на общини от Балканите. Те ще направят своеобразен отчет за дейността за една година от учредяването на мрежата и ще очертаят предприемането на  важни стъпки с отговорност към бъдещето на региона. Ще се приемат Стратегически документ за градска дипломация и План на Мрежата. По време на форума се очаква д-р инж.Азис да проведе двустранни срещи с кметовете на Атина и Истанбул.

Проблемите на околната среда и климата, бежанският натиск, бедността, стремежът към по-силна демокрация са жизненоважните проблеми на човечеството, пред които са изправени местните власти. Решенията на тези проблеми могат да бъдат намерени чрез сътрудничество, основано на принципите на солидарност и съпричастност към съдбата на Югоизточна Европа. Мрежата на балканските градове B40 е стъпка към разширяване и утвърждаване на партньорства, които дават възможност за глобалните проблеми да бъдат намирани ефективни локални решения.

Срещнахме се през ноември, 24 града. Видяхме, че имаме общи теми и бързо подписахме декларация. А сега, със Софийска голяма община и останалите общини от България, броят на градовете в мрежата стигна 40. Приоритет са местната демокрация, миграцията, бежанците, климатичните промени. Можем да направим много за дигитализацията и интелигентните градове. Това сътрудничество е полезно както за моята страна и град, така и за Европа,сподели инж.д-р Хасан Азис.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини