Преминава средиземноморски циклон. Сняг на запад, 20 градуса на изток

През страната ще премине средиземноморски циклон, съобщиха от НИМХ. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но до края на деня отново ще се повиши и ще се доближи до средното за месеца.

Ще бъде предимно облачно, ветровито и с валежи. През нощта в западната половина от страната вятърът временно ще отслабне, на места и ще стихне. На изток ще продължи да духа силен и поривист южен вятър, който по-късно ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. През целия ден в Източна България ще остане от юг и там температурите ще останат по-високи.

На много места ще има валежи от дъжд, значителни в планинските райони и Югозападна България. Привечер с понижението на температурите на много места в западните райони от страната дъждът ще премине в сняг, ще се образува снежна покривка, но бързо ще спре.

Максималните температури ще са в широки граници - от 8° - 10° в Западна България до 18° - 20° на изток.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна и с превалявания от дъжд. Ще бъде ветровито със силен южен вятър. Максималните температури ще са между 12° и 26°. Температурата на морската вода е 9° - 10°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

В планините ще остане ветровито със силен и бурен южен вятър. След обяд вятърът ще отслабне и в масивите от Западна и Централна България ще се ориентира от запад-северозапад. Ще бъде предимно облачно и с валежи от сняг, ще има виелици. В Рило-Родопския масив количествата ще са значителни. Под около 1000 метра валежите ще са от дъжд. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра - около 1°.

През почивните дни ще бъде предимно облачно, на места с валежи, предимно слаби. В събота в Западна България ще има и дъжд, и сняг, в Източна - дъжд; в неделя валежите ще са главно в източната половина от страната - от дъжд. Вятърът отново ще бъде южен, в Източна България в събота ще е силен, в неделя постепенно ще отслабне. Минималните температури ще са в широки граници - от минус 2° в отделни райони в Западна България до около 10° на изток. Максималните също ще са от 4-6° в западните райони до 14-16° в източните.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини