До три седмици да стартира мярката за бизнеса за фотоволтаични инсталации в комбинация с батерии

Очакванията са до три седмици да стартира мярката за бизнеса за фотоволтаични инсталации в комбинация с батерии. Става въпрос за до 1 000 000 лева безвъзмездни средства, които може да получи бизнесът за своите фотоволтаични проекти. Това е максималният праг, който могат да получат, а минималният е 100 000 лева, каза на пресконференция в Бургас бившият заместник-министър на енергетиката и настоящ депутат от коалиция "ГЕРБ - СДС" Жечо Станков. Той посочи, че мярката е заложена в Плана за възстановяване и устойчивост още по време на последното правителство на ГЕРБ. 

"Сигурен съм, че с бързи темпове ще бъдат усвоени тези средствата от бизнеса, защото единствената възможност да продължи държавата да му помага, е именно да отпуска колкото се може повече пари за производство на собствена електрическа енергия, а не да ги дотира, защото в дългосрочен план това няма как да проработи", заяви Станков. Пред журналисти той коментира и темата за санирането на многофамилните жилищни сгради и подчерта, че в момента желанието на хората да бъдат санирани блоковете им е много по-голямо. Той добави, че Община Бургас ще разполага с 80 млн. лева.

"С тях могат да бъдат санирани около 30-40 блока, което е крайно недостатъчно", изтъкна Станков и добави, че на дневен ред в Народното събрание е поставено прехвърлянето на поне още близо 200 милиона лева.

"На второ място настояваме да отпаднат ограниченията, които са поставени пред общините, и не на последно - програмата за саниране да продължи и със следващите си отворени процедури изцяло безвъзмездно и по справедлив начин. Настояваме също еднофамилните къщи, които бяха вкарани в Плана за възстановяване и устойчивост, отново да се върнат на дневен ред, защото те бяха изключени от последното редовно правителство, оглавявано от "Продължаваме промяната", каза още депутатът.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини