Еврото в Хърватия - поскъпване на стоки и услуги, недоволство и обещания за мерки

Еврото вече повече от седмица е официалната валута на Хърватия, но въвеждането му е белязано от поскъпване на основни стоки и услуги, което доведе до недоволство сред хърватите и обещания на правителството за взимане на мерки срещу неоснователното вдигате на цените. 

От първи до 15 януари в Хърватия разплащанията се извършват и в куни, и в евро. Рестото се връща в евро, за да може постепенно куната да бъде изтеглена. Още от 5 септември цените са обявени и в двете валути и така ще бъде до края на годината. Обменният курс беше фиксиран на 7,53450 хърватски куни за евро. Хърватите ще могат безплатно да заменят куните си във Финансовата агенция и пощенските служби до 30 юни 2023 г. В търговските банки обмяната ще може да се прави до 31 декември 2023 г. Тя е безплатна при обменни операции, извършени преди 1 юли 2023 г. с лимит до 100 банкноти и 100 монети. За обмяна след 1 юли 2023 г. търговските банки могат да начисляват такса. Хърватската централна банка ще обменя безплатно банкноти куни без времево ограничение, а монети до 31 декември 2025 г. 

Освен това, за да се защитят потребителите и да се отговори на притесненията им от необосновано поскъпване, е въведен "Бизнес етичен кодекс". Стремежът е с негова помощ да се гарантира стабилност на цените на стоките и услугите. За спазването на етичния кодекс следи Държавният инспекторат, който прави и проверки на цените в преходния период.

В първата седмица от въвеждането на еврото в Хърватия обаче се наблюдава поскъпване на стоки и услуги, като потребителите обвиняват търговците, че използват преминаването към единната европейска валута, за да вдигнат цените и че закръглят при изчислението на валутния курс в ущърб на клиентите.

Хърватският сайт „Данас“ дава за пример поскъпването на обикновения хляб, който преди е струвал седем куни, а вече е едно евро. “Вечерни лист“ онагледява поскъпването с цената на кафето в адриатическия град Сплит, където то е струвало средно 10 куни или 1,33 евро, а от Новата година е скочило на 11,30 куни или 1,50 евро.

„Нищо не е поскъпнало кой знае колко, но всичко е се е вдигнало по малко, коментира пред изданието жена от Сплит.

На пазарите цените също са скочили, коментират хърватските медии. Килограм портокали, който е струвал 13 куни (1,75 евро), сега вече е две евро. Картофите, които са били на цена между три и пет куни за килограм досега, вече са около 6,78 куни за килограм.

Средната заплата в Хърватия е около 1000 евро, а по последни данни на Евростат през ноември инфлацията на годишна база е достигнала равнище от 13 процента. 

Ведрана Филипович-Грчич, помощник на главния държавен инспектор, каза пред националната телевизия ХРТ, че има увеличение на сигналите на потребителите и през първите два дни от въвеждането на еврото са получили над 60 потребителски сигнала. Оплакванията са както от ресторантьорите, така и от търговците на дребно. Свързани са с двойното указване на цените, неправилно закръгляне, неприемане на куни при плащания или пък с това, че рестото не е в евро.

Миналата седмица премиерът Андрей Пленкович заяви, че въвеждането на еврото не може да бъде причина за повишаване на цените на стоките и услугите, а министърът на икономиката Давор Филипович, който се срещна с представители на търговските вериги, ги обвини, че неоснователно вдигат цените и се опитват да измамят гражданите.

В своя защита хората от бизнеса коментираха, че причините за повишаването на цените са поскъпването на суровините, на електроенергията, на това, че отдавна не са вдигали цените и сега компенсират. Мнозина заявяват, че на практика маржът на печалбата им не се е вдигнал. 

Йосип Захер от Хърватската стопанска камара каза пред хърватските медии, че роля за повишаването на цените играе и инфлационният натиск от над 13 процента, а при храните и напитките от над 19-20 процента. 

Мартин Евачич, председател на Търговската асоциация към Хърватското сдружение на работодателите, коментира, че закръглянето на цените в търговските вериги става според правилата. По думите му доставчиците и производителите са основната причина за повишаването на цените и това се е случило още преди въвеждането на еврото.

Икономически анализатори коментират, че повишаването на цените на свободния пазар не е забранено.

Специалистът по цените на дребно Слободан Школник каза пред националната телевизия ХРТ, че поскъпването има малка връзка с въвеждането на еврото и че е малшанс, че хърватите въвеждат еврото във време на висока инфлация. Според него търговците не трябва да се страхуват, защото цените се вдигат според закона и “единственото ограничение е свободният пазар“.

Премиерът Пленкович свика още в първия работен ден след празниците заседание с компетентните министри и инспекционни власти, за да обсъдят по-нататъшни действия, с които да бъдат защитени потребителите от необоснованото повишаване на цените, а министърът на икономиката Давор Филипович се срещна с представители на търговските вериги.

Двамата предупредиха, че цените трябва да се върнат на равнището от края на миналата година и че ако това не се стане, държавата ще се намеси в случаите, при които има нарушения в процеса на замяната на куната с евро. 

Филипович подчерта, че  държавата разполага с инструменти, които ще използва срещу неправомерното вдигане на цените, като например таван на цените на около 100 продукта, целодневни проверки, отмяна на помощите за ток, дори нови данъци, както и изготвяне на „черни списъци“ на нарушители на разпоредбите за прехода от куна към евро.

Дуня Малетич, правен съветник в асоциацията за защита на потребителите, каза за “Болкан инсайт”, че макар потребителите да са забелязали, че цените са по-високи, не винаги е лесно да се докаже защо е така, тъй като всяко повишение на цена трябва да се разгледа поотделно.

„Член 8 от Закона за въвеждане на еврото ясно посочва, че цената не трябва да се увеличава поради въвеждането на еврото. Необходима е критична маса от потребители, за да бъде поставен търговецът в „черен списък“, но повече от това не може да се направи“, каза Малетич.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ba
    Ba
    6 0
    16:33, 9 яну 2023
    България защо няма мерки за Хранителни стоки много високи цени кога щеги намалят.
  • 2
    Не
    Непукиста
    0 0
    21:00, 29 яну 2023
    Ми щото искат да има недевоство и бунтове и омраза към ЕС.
    За да не приемем еврото и Шенген.
    Искат пак да ни върнат към руснаците,за да могат да крадат на воля и да има корупция, както е в русията.
    Пак ще е конц.лагер и открити листи, опашки за стоки от първа необходимост.
    Никва почивка в Гърция или другаде.
  • 3
    Не
    Непукиста
    0 0
    21:02, 29 яну 2023
    Ще работите за 5лв надник, ама нищо няма да може да си купите щото магазините ще са празни.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини