Държавни служители и пенсионери в Турция получават 25% увеличение, инфлацията - 64%

Възнагражденията на настоящите и пенсионираните държавни служители в Турция ще бъдат увеличени с до 25 процента, съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии.

Ердоган съобщи новината на проява в Анкара, след като по-рано днес бяха оповестени официални данни, според които годишната инфлация в страната през декември се е понижила до около 64 процента.

По думите на президента инфлацията, която през октомври достигна 24-годишен максимум, ще продължи да се понижава и през 2023 г.

"Днес започнахме деня с признаци за спад на инфлацията, за който говорим от дълго време. Приключихме 2022 г. с инфлация под средносрочната цел. Фактът, че инфлацията при производствените цени е отрицателна през декември, показва, че и в тази област се наблюдава бързо възстановяване. Надявам се, че заедно ще се убедим, че тенденцията за намаляване на инфлацията ще продължи", каза Ердоган, цитиран от турската частна телевизия CNN-Turk.

Президентът отбеляза, че миналата година правителството е увеличило заплатите на държавните служители с 87 процента.

Ердоган посочи още, че на базата на отчетеното през 2022 г. равнище на инфлацията заплатите на държавните служители би следвало да бъдат увеличени с 16,48 процента, а на пенсионерите с 14 на сто .

"Бих искал да съобщя добрата новина, че ще приложим 25-процентно увеличение на заплатите на държавните служители, пенсионерите от държавния сектор и всички останали пенсионери", каза той.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини